Tanden poetsen met fluorine beter dan mondspoelmiddel

0
21123

Mondspoelmiddelen worden gebruikt ter ondersteuning van het plak verwijderen door het tanden poetsen en het tussen de tanden reinigen. Spoelen van de mond moet niet worden gezien als vervanging van tandenpoetsen, maar als een aanvulling hierop.

Eén op de vijf mensen gebruikt regelmatig mondspoelmiddel. Behalve poetsen, flossen en tandenstoken geeft ook de spoeldrank een goed, fris gevoel. Bovendien claimen de meeste fabrikanten dat hun middel werkt. Echter, mensen met een goede mondhygiëne die dagelijks met fluoride poetsen, hebben in principe geen spoeldrank nodig.

Mondspoelmiddelen worden over het algemeen gebruikt ter ondersteuning van het plak verwijderen door het tandenpoetsen en het tussen de tanden reinigen. Spoelen moet niet worden gezien als vervanging van tandenpoetsen, maar als een aanvulling hierop.

Waarom spoelen?
Sommige spoeldranken claimen dat ze gaatjes voorkomen, weer anderen zeggen ‘gezond voor het tandvlees” te zijn. Deze claims zijn meestal gebaseerd op eenvoudig onderzoek. De gevonden effecten zijn wel vaak statistisch significant, maar zo klein dat het nut voor de dagelijkse praktijk vaak moet worden betwijfeld.

Belangrijk:
Het is erg belangrijk dat in mondspoelmiddelen geen alcohol zit. Spoelen met alcohol kan namelijk kanker veroorzaken en dood tevens ook de goede bacteriën in de mond.

Wanneer spoelen?
Het is het beste om na het poetsen te spoelen om zo vorming van nieuwe plak te remmen. Of er een mondspoelmiddel gebruikt moet worden en zo ja welke, kan het beste met de tandarts overlegd te worden.