Hoe kom je van kalknagels af?

0
2170
Kalknagels

Ongeveer 25% van de mensen heeft af en toe last van kalknagels. De naam doet denken aan kalk, maar hier hebben kalknagels niet mee te maken. Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. Deze zorgt ervoor dat je nagels er als kalk uit gaan zien.

Kalknagels

De schimmelinfectie die de oorzaak is van kalknagels is besmettelijk. Door huidschilfertjes kan de schimmel zich gemakkelijk verspreiden. Je kan een schimmelinfectie voorkomen door slippers te dragen op plekken waar geregeld mensen zonder sokken en schoenen lopen.

Schimmelinfectie

De infectie start meestal aan de randen van de nagels. Op de nagel komt een klein gelig of wit vlekje. De schimmel verspreidt zich langzaam door de hele nagel. De nagel kan hierdoor broos, brokkelig en dikker worden. Dit ziet er niet mooi uit en kans soms pijnlijk zijn. Je kan kalknagels zelf behandelen. Er zijn hiervoor verschillende middelen te koop. Deze vloeistoffen en crèmes komen in elke laag van de kalknagel en zorgen dat de nagel minder verkleurt, dunner en gladder wordt. De middelen voorkomen dat de schimmel verder kan groeien en geven vaak binnen een paar weken duidelijk zichtbare verbetering. Helaas kan het maanden duren voordat de plek helemaal weg is. Dit komt omdat de schimmelinfectie helemaal onder de nagel zit. Hierdoor kan je er moeilijk bij. Je moet dus geduld hebben om helemaal van je kalknagel af te komen.

 Voorkomen

Om te voorkomen dat je kalknagels krijgt, kan je een aantal dingen doen. Schimmels voelen zich goed in vochtige omstandigheden. Houd je voeten daarom droog en schoon. Droog je voeten goed af. Vergeet hierbij niet ook de stukken tussen je tenen te drogen. Draag elke dag schone sokken en wissel per dag af welke schoenen je draagt. Hiermee kan je een schimmelinfectie voorkomen.