Zweetvoeten: hoe behandel je zweetvoeten

1
1660

Zweetvoeten. Veel mensen hebben er last van. De oorzaak kan aan het schoeisel, de sokken of kousen liggen of gebrekkige hygiene. Ook kan het met conditie, puberteit of stress te maken hebben.

Veel mensen hebben last van zweetvoeten. Vaak schamen ze zich hiervoor. Zweten is normaal, voeten scheiden dagelijks het nodige vocht af. Volgens sommige deskundigen tot een halve liter toe; andere betwijfelen dat en spreken over een hoeveelheid ter grootte van een drinkglas. Sommige mensen zweten sterker dan anderen.

De oorzaak daarvan is vaak niet te achterhalen. Het kan een gebrek zijn aan algehele conditie, een nog niet onderkende ziekte, een stofwisselingsstoornis, de puberteit, stress of de emotionele gesteldheid. Verder leidt bijvoorbeeld alcohol tot meer transpiratie dan normaal. Maar de de oorzaak van zweetvoeten kan ook liggen in schoeisel, de sokken of kousen en een gebrekkige hygiëne en voetverzorging.

De beste middelen tegen zweetvoeten:

– Op je blote voeten lopen verstevigt de voetspieren en bevordert een droge huid. Trek in elk geval zo vaak mogelijk dichte schoenen uit. Het is belangrijk dat je voeten kunnen ademen, dus open schoeisel zoals sandalen, slippers en dergelijken zijn prima.

– Draag ademende schoenen van leer, linnen of bij sportschoenen van een kunstof die ook zweet doorlaten. Daarnaast, draag sokken van materiaal dat vocht opneemt (wol, katoen of een synthetische stof die dat ook doet, bijvoorbeeld microvezel).

– Wissel ook liefst iedere dag van schoenen, zodat ze kunnen drogen.

– Trek iedere dag schone sokken aan

– Was twee maal op een dag je voeten. Wisselbaden moeten het leed van zweetvoeten verminderen (zes keer wisselen, steeds 2 minuten in warm en 30 seconden in ijskoud water). Hygiëne en voetverzorging is belangrijk bij zweetvoeten.

– Gebruik voetpoeder, talgpoeder, of poeder voor het lichaam of babypoeder voor je een paar sokken aantrekt, dat zuigt het vocht op.

– Zorg ervoor dat je voetzolen goed grip hebben in je schoenen. Schoenen moeten niet te ruim zitten. Bij een goede grip hoeven uw voeten minder hard te werken en zweten ze dus minder.

– Een inlegzool of een steunzool kan uiteraard ook helpen. Er zijn speciale inlegzoelen die het zweet goed opnemen, zogenaamde ‘geurvreters’. Maar ook hiervoor geldt: er is een grens aan de hoeveelheid vocht die ze kunnen opnemen. Dus veel van schoenen wisselen en ze laten drogen.

– Tegen stinkende schoenen helpen bijvoorbeeld speciale antibacteriële sprays of inlegzooltjes tegen zweetvoeten. Deze zijn te verkrijgen bij de apotheek, drogist of warenhuis. Deze pretenderen de zweetproductie tegen te gaan. Vaak blijft het effect beperkt tot het bestrijden van de onaangename zweetgeur.

– Tenslotte kun je ook bij je huisarts terecht. Hij kan je zweetvoeten behandelen met een iontoforese. Ook kan je huisarts je sterkere versies van anti-zweetpoeder of spray voorschrijven. Deze hebben echter het nadeel dat ze kleding kunnen aantasten en soms irritaties geven.

Lezers lazen ook de volgende artikelen:

voetschimmel
verzorging van mooie voeten
Overmatige transpiratie voorkomen
eczeem behandelen

1 REACTIE

 1. In 10 dagen geen last meer van zweetvoeten!

  Vlissingen, juli 2010 – Slechts 10 dagen zijn er voor nodig om resultaten te bereiken de u wellicht niet eerder hebt bereikt…
  Binnenkort komt er een boek uit van dr. David Shvarts om van uw lastige zweetvoeten af te komen. Het boek “In 10 dagen geen last meer van zweetvoeten” werkt ondersteunend en is een praktische en simpele handleiding waardoor u eindelijk kunt afrekenen met het probleem van transpirerende voeten.

  Ongeveer 850.000 Nederlanders lijden momenteel aan overmatig transpireren. Interessant is dat dit boek u laat ervaren om weer van uw voeten te genieten. Deze een essentieel onderdeel van de rest van uw lichaam te laten worden.
  Het is een feit dat uw voeten een deel van uw lichaam uitmaken en net als de rest van uw lichaam aandacht vragen. Daarvóór was het een negatief aandachtspunt, wat gaat veranderen in een positief aandachtspunt.

  Het voordeel van het boek “In 10 dagen geen last meer van zweetvoeten” is dat u bewuster wordt van uw lichaam. U leert uw lichaam de juiste richting te geven, waardoor uw lichaam u gaat ondersteunen.
  Om zichtbaar resultaat te hebben uit dit boek vraag ik Uw volledige aandacht en discipline. U krijgt de kans een deel van uw gewoontes achter u te laten en een aantal dingen te doen die u niet gewend bent.

  Het boek “In 10 dagen geen last meer van zweetvoeten” is ontstaan uit de dagelijkse praktijk en is aangevuld met meerdere praktijk voorbeelden.

  Het boek wordt uitgebracht als e-boek en is binnenkort te downloaden via internet.