Afvallen gaat steeds langzamer

0
2280

Ben je actief aan het afvallen dan zie je vaak dat de kilo’s er in het begin vanaf vliegen en dat het na een tijd een stuk langzamer gaat. Hier is een logische verklaring voor. Als je gewicht verliest gaat je lichaam ook steeds minder energie verbruiken.

Ben je actief aan het afvallen dan zie je vaak dat de kilo’s er in het begin vanaf vliegen en dat het na een tijd een stuk langzamer gaat. Hier is een logische verklaring voor. Als je gewicht verliest gaat je lichaam ook steeds minder energie verbruiken. Dit komt omdat je lichaam het liefst je gewicht in balans houdt, of je nou te zwaar of te licht bent maakt hiervoor niet uit. Ga je dus afvallen gaat je lichaam minder verbruiken om dit af te remmen. Een andere reden is dat je veel meer energie nodig hebt om een zwaar lichaam te verwarmen, te onderhouden en met je mee te dragen dan bij een lichter lichaam. Als je dus afvalt heb je ook gewoon minder nodig.

Als je naast het afvallen ook erg veel gaat sporten maak je spiermassa aan en dit weegt meer dan vet. Hierdoor val je minder snel af en je kunt er zelfs van aankomen. Gelukkig verlies je er wel centimeters mee waardoor je kleding wel losser gaat zitten en je toch effect ziet. Daarnaast heeft meer spiermassa ook als voordeel dat je meer energie verbruikt, zelfs als je even niets doet.

Als je net begint met afvallen gaat je lichaam voornamelijk de hoeveelheid glycogeen (een koolhydraat) in je spieren gebruiken als energiebron. Glycogeen bindt zich aan water en daarom verlies je door de afbraak hiervan ook veel vocht. Hierdoor kun je in het begin erg snel afvallen. Echter is de voorraad glycogeen niet onbeperkt dus na een tijdje gaat je lichaam andere bronnen van energie zoeken en dan val je minder snel af. Overigens val je pas vanaf dat moment echt goed af omdat je lichaam dan vetmassa moet gaan verbranden.

En als laatste is het toch vaak zo dat je heel enthousiast begint met je dieet en ook heel streng bent maar na een tijdje zakt de motivatie een beetje weg en word je minder streng. Hierdoor gaat het afvallen ook minder snel. Wil je een dieet volgen wat je ook op de lange termijn kunt volhouden kies dan altijd voor een dieetmethode die echt bij jou en jouw voorkeuren past. Meestal betekent dit gewoon een gezond en gevarieerd eetpatroon alleen dan alles met mate.

Bron: valtaf.nl