Afvallen: verschil mannen en vrouwen

0
2259
uithoudingsvermogen

Jij en je partner besluiten samen te gaan afvallen. Vol goede moed en met de nodige doorzettingsvermogen gaan jullie de strijd aan tegen de kilo’s. Na een aantal weken blijkt je man een stuk sneller gewicht te verliezen dan jij. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn. In dit artikel maken wij duidelijk waarom vrouwen minder gemakkelijk afvallen dan mannen.

Lichaamsvet
Mannen hebben over het algemeen minder lichaamsvet dan vrouwen. Het vetpercentage bij mannen bedraagt tussen de 10 en 15 procent. Bij vrouwen ligt dit percentage tussen de 20 en 25. Een bepaalde hoeveelheid vet is voor vrouwen essentieel voor de ovulatie en menstruatie. Wanneer het vetpercentage te laag wordt kan de menstruatie van de vrouw stoppen, waardoor je niet zwanger kunt raken. Je lichaam geeft als het ware een waarschuwing. Want wanneer je te mager bent heeft je lichaam onvoldoende bouwstenen voor je ongeboren baby.
Tevens hebben mannen meer spierweefsel dan vrouwen. Dit zorgt weer voor een hoge energieverbruik.

Emotionele eetbuien
Koekjes, chips en chocola. Veel vrouwen kunnen de verleiding niet weerstaan. Vaak blijft het niet bij één koekje, maar gaat het hele pak op. Conclusie: een eetbui. Vaak krijg je trek in eten door stress, verveling of eenzaamheid. Echt honger heb je niet, maar het is een manier van troosten. Het nadeel is dat je na het eten een schuldgevoel kunt krijgen, waardoor je weer naar een pak koekjes grijpt. Een cirkel waar je moeilijk uit kan komen.
Mannen zijn minder gevoelig voor eetbuien. Op een verjaardag kunnen zij makkelijker een taartje weigeren en zullen zij niet snel in verleiding komen bij het zien van zoetigheden. Hierdoor kunnen mannen soms iets makkelijker gewicht verliezen dan vrouwen. Lees hier een aantal tips om minder te eten tijdens het afvallen.

Strijdlust
Mannen beschikken vaak over veel strijdlust. Ze willen winnen. Dus ook met afvallen. Vrouwen gaan meer voor het ‘wij-gevoel’. Samen een doel bereiken en elkaar ondersteunen.

Ondanks dat mannen enigszins op een andere manier de strijd aan gaan tegen de kilo’s dan vrouwen, is het veranderen van je levensstijl essentieel om gewicht te verliezen. Tot een gezond gewicht komen en het voor lange tijd blijven vergt discipline en doorzettingsvermogen. Reken maar dat je met deze laatste twee capaciteiten ver komt.