Tussendoortjes zijn niet altijd gezond

2
1790

Het eten van tussendoortjes is voor veel mensen een gewoonte waar je kritisch naar zou moeten kijken.

Ga bij jezelf eens na wanneer, hoe vaak en in welke situatie je tussendoortjes eet. Eet je ze alleen, of laat je je overhalen door anderen? Eet je op vaste momenten? En eet je tussendoortjes omdat je trek hebt, of gaat het automatisch?

Veel mensen krijgen net zoveel calorieen binnen uit tussendoortjes als uit hun gewone voeding. Een appelpunt met slagroom bij de koffie levert bijvoorbeeld net zoveel calorieen als vier sneden bruinbrood. Een saucijzenbroodje is gelijk aan drie boterhammen, een stroopwafel of een plak cake komt op anderhalve boterham neer. Als we naar hartige hapjes kijken, zijn chips en nootjes koplopers. Een klein zakje chips is al twee sneden brood. Honder gram pinda’s of noten is gelijk aan 7,5 boterham. Je ziet dus dat het aantal calorieën aardig snel kan oplopen.

Op zich is het prima om af ten toe eens iets lekkers te nemen. Maar sluit je ogen niet voor het feit dat al dat lekkers veel calorieën levert. Het eten van al die tussendoortjes heeft er misschien wel voor gezorgd dat je in gewicht bent toegenomen en belemmert je daarna om weer gewicht te verliezen. Het eten van tussendoortjes is een gewoonte die soms meer weg heeft van een verslaving. Je hoort mensen zeggen ‘ik moet iets hébben!’, terwijl hun eetpatroon uitwijst dat ze ruimt voldoende energie uit hun gewone maaltijden binnenkrijgen.

Van een dergelijke gewoonte moet je dan ook zien af te kicken. Eten en vooral snoepen kunnen soms een verslaving zijn die moeilijk te overwinnen is dan roken of drinken. Als je goed met tussendoortjes om kunt gaan, ben je een heel eind op weg om met succes iets aan je gewicht te veranderen. Wat helpt om zin in tussendoortjes te voorkomen is drie keer per dag een goede maaltijd te eten. Je hebt dan minder trek tussendoor en komt niet zo snel in de verleiding iets lekkers te gaan zoeken.

Lezers van dit artikel lazen ook:

De calorieënteller:
via deze teller kun je precies achterhalen hoeveel calorieën je binnenkrijgt door het nuttigen van allerlei tussendoortjes.

Online dieetdagboek:
het bijhouden van een dieetdagboek helpt bij de bewustwording wat je dagelijks eet aan calorieën, koolhydraten, vetten en eiwitten.

Snacks en lekkernijen:
hier lees je dat drop, gebak en koek wel lekker zijn, maar niet altijd gezond

2 REACTIES

  1. Het is heel erg normaal om 3x per dag een tussendoortje te nemen. Natuurlijk moet je hier wel in afwisselen, dus de ene keer een groot tussendoortje en dan weer een kleine. Ga van een normaal tussendoortje uit van een pakje sultana.
    Tussendoortjes zijn goed om je bloedsuikerspiegel op pijl te houden, en zorgen er voor dat je geen (vr)eetbuien krijgt, en ook dan bij de maaltijden minder eet. Het zorgt er ook voor dat je stofwisseling op pijl blijft.
    Als je je aan de regels van het voedingscentrum houd, blijven er calorieën over die je vrij kunt besteden aan tussendoortjes.
    DUS NEMEN DIE TUSSENDOORTJES maar sla natuurlijk niet door!