Minder eten tijdens het afvallen

0
1394
Suiker

Overgewicht ontstaat doordat je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Afvallen houdt dus in: meer bewegen en minder eten. Toch is het vooral thuis moeilijk om de verleiding te weerstaan. Hoe kun je minder eten tijdens het afvallen? Tips vind je hier.

Eet niet voor de televisie
Het journaal kijken en tegelijkertijd een warme maaltijd nuttigen? Het klinkt onschuldig, maar dat is het niet. Veel huishoudens kijken televisie met het bord op schoot. Je concentreert je op de televisie en af en toe neem je een hap eten. Aan het einde van het televisieprogramma tref je een leeg bord aan. Het probleem is echter dat je niet bewust bent van wat je eet. Afleiding vertraagt het verzadigingsproces en verhoogt de inname van eten. Doordat je niet hebt kunnen genieten van het avondeten ga je later op de avond op zoek naar eten.

Een ander voorbeeld is het eten van chips en koek voor de buis. Tijdens het kijken naar een televisieprogramma pak je een koekje uit het pak naast je op de bank. Onbewust pak je er nog één en voor je het weet is het pak leeg. Zorg dat tijdens het eten de televisie en de radio uitstaan. En ga aan tafel zitten. Wil je later op de avond televisie kijken met een kopje thee en een koekje? Neem dan niet een pak koekjes mee naar de bank, maar één koekje.

Probeer langzaam te eten
Doordat je snel eet kunnen je hersenen niet tijdig aangeven dat je voldoende hebt gegeten. Vervolgens schep je weer wat eten op je bord. Eet dus langzaam en bewust. Ook kun je door langzaam te eten meer genieten van je eten.

Haal geen extra eten in huis
Haal geen koek of snoep in huis. Wanneer je geen koek of snoep in huis hebt kun je het ook niet eten. Wil je toch iets in huis hebben? Zorg dan dat je fruit en gezonde tussendoortjes, zoals crackers in huis hebt.

Schep je eten op een klein bord
Door je eten op een klein bord te scheppen lijkt je bord eerder vol. Zorg ook dat je kleine porties eet. Het is slecht om gedurende de dag weinig te eten en tijdens het avondeten een grote portie te nuttigen. Probeer meerdere keren per dag (vijf of zes keer) kleine porties te eten.

Poets je tanden of drink water
Heb je de neiging om te gaan eten poets dan je tanden. Door de frisse smaak in je mond krijg je minder trek in een tussendoortje. Ook helpt het om water te drinken. Vaak denk je dat je honger hebt, maar heb je alleen maar dorst.