Overgang en afvallen

0
1700

Zodra je in de overgang komt wordt afvallen moeilijker. Als vrouw kun je sneller aankomen dan voorheen. Je lichaamsvorm kan deze periode veranderen en er wordt meer vet rond je buik opgeslagen

Zodra je in de overgang komt wordt afvallen moeilijker. Als vrouw kun je sneller aankomen dan voorheen. Je lichaamsvorm kan deze periode veranderen en er wordt meer vet rond je buik opgeslagen en minder rond je billen en heupen.

Voor veel vrouwen is de overgang al een lastig periode. Gewichtstoename maakt het er dan niet makkelijker op. Maar hoe komt het dat je als vrouw in de overgang sneller aankomt?

Je lichaam maakt in de overgang minder oestrogeen aan. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon en speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. Door de afname van oestrogenen in je lichaam vertraagt je stofwisseling. Bovendien wordt vet rond je buik en tussen je organen opgeslagen. Oestrogenen zorgen er juist voor dat vet oppervlakkig wordt opgeslagen.

Het is goed te realiseren dat wanneer je ouder bent je minder calorieën per dag nodig hebt. Dit komt doordat je spiermassa verliest en meer vet wordt opgestapeld. Je energieverbruik in rust daalt. Het vetweefsel verbruikt namelijk minder calorieën dan spierweefsel. Een vrouw van 50 jaar heeft 300-500 calorieën minder nodig dan een vrouw van 25 jaar.

Uit onderzoek blijkt dat het heel goed mogelijk is om gewichtstoename tijdens de overgang te voorkomen. Met een gezonde levensstijl kun je op gewicht blijven.

Bovendien is voldoende beweging belangrijk. Actief bewegen bevordert de bloedsomloop en de stofwisseling. Lees hier meer over de voordelen van voldoende bewegen. Je verbrandt calorieën door activiteiten waarbij je je uithoudingsvermogen traint. Denk hierbij aan (hard-) lopen, fietsen of zwemmen. Daarnaast is krachttraining ook belangrijk. Je spieren verbranden vet. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer vet je lichaam verbrandt. Door je spiermassa te vergroten verbruik je de hele dag, ook in rust, meer calorieën