Overgewicht en kilo’s aankomen zonder meer te eten

0
864

Kun je overgewicht krijgen en kilo’s aankomen zonder dat je meer eet? Ja, dat kan. Een positieve energiebalanskan niet alleen worden bereikt door de energie-inname te verhogen (meer eten), maar ook door energieverbruik te verminderen (minder bewegen).

Kun je overgewicht krijgen en kilo’s aankomen zonder dat je meer eet?
Ja, dat kan. Een positieve energiebalans kan niet alleen worden bereikt door de energie-inname te verhogen (meer eten), maar ook door energieverbruik te verminderen (minder bewegen).

Iedere actieve sporter die ophoudt met sporten en aankomt, weet dit maar al te goed. Stel je maakt die dagelijkse fietstocht van 1 uur naar je werk niet meer, maar je verandert je eetpatroon niet, dan verbrand je dagelijks ongeveer 200 calorieen minder en dat er 1.400 in een week. Dat betekent dat je in 2,5 week ongeveer een halve kilo aankomt. En dan zeggen ze dat bewegen niet helpt om af te vallen!

Hoewel minder bewegen de belangrijkste oorzaak is van gewichtstoename, afgezien van te veel eten, kunnen ook andere variabelen een rol spelen. Zo wordt de stofwisseling bij het ouder worden iets trager, terwijl alle andere factoren hetzelfde blijven, en dus kom je langzaam aan. Ziekte, depressie, geneesmiddelen en andere factoren kunnen er ook voor zorgen dat je dikker wordt. Als je het idee hebt dat je zonder aanwijsbare oorzaak aankomt, ga dan eens naar je huisarts.