Wat te eten na het sporten

7
3951

Het is belangrijk om direct na het sporten te eten. Het eten moet koolhydraten en een klein beetje eiwit bevatten. Snacks die de brandstof aanvullen zijn: een drinkmaaltijd, paar stuks fruit met een glas melk, yoghurt, een fruitmix, een sportreep, een boterham, gedroogd fruit met noten, een bord granen met melk.

Het zal je bekend voorkomen dat je na het sporten geen eetlust (meer) hebt. Omdat je bloedstroom zich bezighoudt met je hardwerkende spieren, worden de hongersignalen van de buiksensoren zwakker. Dus de gedachte om direct na het sporten te eten, kan je wellicht tegenstaan. Als dat het geval is, lukt het vaak wel om vloeibare maaltijden naar binnen te krijgen. De beste snack voor na het sporten moet koolhydraten en een klein beetje eiwit bevatten. Het beste is een verhouding van 3:1.

Snacks die de brandstof weer aanvullen:

– Een drinkmaaltijd
Een drinkmaaltijd bereid met melk of water is een gemakkelijke en geschikte mini-maaltijd in een glas. Poeders en producten ‘klaar-om-te-drinken’ bevatten over het algemeen een uitgebalanceerde mix van koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.

– Een paar stuks fruit met een glas melk
Fruit is een geweldige natuurlijke bron van antioxidanten en gemakkelijk te eten terwijl je bezig bent.

– 1 of 2 bekertjes yoghurt
Fruityoghurt bevat bijna de ideale verhouding van koolhydraten en eiwitten voor het aanvullen van de brandstof na het sporten

– Fruitmix (uit de blender)
Verzin eigen smaakcombinaties, maar over algemeen geven bananen, aardbeien, peren, mango’s en ananas het beste resultaat.

– Yoghurtdrank
Eerlijke yoghurtdranken zijn de beste keuze, want ze bevorderen het immuunsysteem en leveren eiwitten, calcium en koolhydraten.

– Sportreep
Repen bevatten een combinatie van koolhydraten en eiwitten en zijn heel handig voor na het sporten.

– Een boterham
Alle soorten voedel met weinig vet samen met (bij voorkeur) volkorenbrood is een goede snack voor het leveren van brandstof.

– Een handvol gedroogd fruit en noten
Gedroogd fruit levert niet alleen koolhydraten, maar ook vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Hoewel noten vet bevatten, is het de gezonde overzadigde soort vet.

– Een bord volle granen met melk
Granen, dus muesli, cruesli, havermout, brinta met melk (of yoghurt) is een gemakkelijk ontbijt na een ochtendtraining

Kan ik ’s avonds na het sporten nog wat eten?
Wanneer je aan het einde van de middag gaat sporten en pas laat thuis komt blijft het raadzaam om te eten. Je lichaam heeft koolhydraten nodig, eiwitten en andere voedingstoffen om te kunnen herstellen.

Wanneer je een maaltijd na het sporten overslaat, zul je langzamer herstellen. Vooropgesteld dat je je niet overeet, zullen de calorieën niet in vet worden omgezet. Streef ernaar om de meeste calorieën en voedingstoffen eerder op de dag in te nemen.

Eet dus een goed ontbijt, een goede middagmaaltijd en 2 of 3 snacks tussen de maaltijden in, om je ervan te verzekeren dat je voldoende brandstof hebt voordat je gaat sporten. Drink direct na het sporten en eet daarna een lichte maaltijd of snack.

Lees ook:

Drinken tijdens het sporten

Voeding voor meer energie

Maak hardlopen leuk

7 REACTIES

  1. Kwark gemixt met Caseïne proteïne voor je gaat slapen is het best. Dit zijn langzaam opneembare proteïne die het herstel in de nacht extra ondersteunen. Verder voor na het sporten overdag is inderdaad fruit goed, maar eet zelf vaak na het sporten haring. Deze bevatten per haring al 10 gram eiwitten, 15 gram goede vetten en creatine. Maar niet iedereen lust haring. En verder een proteïne shake na iedere training. AVDG