Ondergewicht: aankomen met drinkvoeding

2
3971

In de media wordt veel aandacht besteed aan overgewicht. Over ondergewicht wordt minder gesproken. Terwijl velen gewicht willen verliezen, zijn anderen blij als ze een kilo zijn aangekomen. Je hebt ondergewicht wanneer je BMI lager is dan 18,5.

Risico’s ondergewicht

Ondergewicht kan een risico vormen voor je gezondheid. Het kan leiden tot zwakkere botten, een slechte conditie, lage weerstand, lusteloosheid, vermoeidheid en een grotere kans op infecties. Vervolgens kunnen andere weefsels, zoals spieren, lever en nieren aangetast worden. Bij zeer ernstig ondergewicht kunnen uiteindelijk alle organen worden aangetast en kun je overlijden.

Oorzaken ondergewicht

Een oorzaak van ondergewicht kan een gebrek aan eetlust zijn of een ziekte. Zo kan je schildklier te snel werken of kun je maagklachten of slikproblemen hebben. Ook kan ondergewicht een bijverschijnsel zijn van een ernstige ziekte zoals kanker. Andere oorzaken van ondergewicht kunnen psychische aandoeningen zijn, zoals anorexia nervosa, dementie of persoonlijkheidsstoornissen.

Eerste stap gewichtstoename

Een eerste stap voor een toename van gewicht is het volgende:

1. Neem vaker tussendoortjes. Om in gewicht toe te nemen is het verstandig frequenter te eten. Let ook op je calorie-inname. Een vrouw krijgt gemiddeld 2300 kcal per dag binnen en bij een man is dit 2500 kcal. Probeer minimaal aan dit aantal te voldoen.

2. Eet gezond. De verleiding is groot om juist veel vet te gaan eten om in gewicht toe te kunnen nemen. het blijft belangrijk op voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Eet met name voeding met veel koolhydraten zoals eieren, volkorenbrood, pasta, vlees en vis.

3. Ontwikkel spiermassa. Neem een abonnement op een sportschool en vraag de instructeur een sportschema op te stellen om gewicht aan te komen. Door training ontwikkel je spiermasaa en spieren zijn zwaarder dan vet.

Drinkvoeding en gewichtstoename

Toch kan het zijn dat het met gewone voeding niet lukt om aan te komen. Drinkvoeding kan dan een manier zijn om zwaarder te worden. Medische drinkvoeding is een oplossing om ondergewicht te voorkomen en behandelen. Vooral wordt vaak geadviseerd aan mensen die net een operatie of behandeling (chemotherapie) hebben ondergaan. Je kan drinkvoeding gebruik als je niet kan of mag eten, of wanneer eten erg moeilijk voor je is.

Drinkvoeding is verkrijgbaar is verschillende smaken en varianten. Ook heb je speciale drinkvoeding voor kinderen. Drinkvoeding kan naast de gewone voeding worden gebruikt. De dranken zijn beschikbaar in kleine portie die alle noodzakelijke voedingsstoffen bevatten.

Wil jij weten of je een gezond gewicht hebt? Bereken hier je BMI in de BMI-meter van Healthylives en ontdek of jouw gewicht past bij jouw lichaamslengte.

Met één druk op de knop zie je wat je BMI-waarde is en wat deze inhoudt. Wij geven jou tips op je BMI-waarde te verbeteren of op peil te houden.

2 REACTIES

  1. Hier ben ik het helemaal met Sophia eens. Mijn dochter van 20 jaar is 1,64 m groot en weegt slechts 45 kilo. Veel te weinig. Maar zo is ze sinds tiener altijd geweest. Ze wil graag aankomen in gewicht, maar met normaal eten lukt dat niet. Ik denk dat het in haar geval ook te maken heeft met stress, onregelmatig leven, geen vast tijden om te eten, te weinig beweging. Klinkt raar, maar ik denk wel dat het ermee te maken heeft.