Onze baby heeft koemelkallergie. Welke babyvoeding kan ik nu geven?
Als je borstvoeding geeft, kun je hier het best zo lang mogelijk mee doorgaan. Wil je de kans op een allergie aanmerkelijk verkleinen, dan is het aan te raden om je baby de eerste zes maanden uitsluitend moedermelk te geven. Zie ook ons artikel over ‘borstvoeding‘.
Wanneer hij reageert op de sporen van koemelkeiwit die in de borstvoeding zitten, is het aan te raden om zelf koemelkvrije producten te gebruiken. Vermijd zuivelproducten waarin koemelk is verwerkt en laat ook andere voedingsmiddelen weg die vaak allergische reacties oproepen.
Doe dit in overleg met een diëtist, omdat je dan zelf bijvoorbeeld extra calcium en vitamine B2 nodig hebt. Geef je flesvoeding, stap dan over over op een hypo-allergeen melkproduct. De eiwitten in deze melk zijn in stukjes geknipt en al gedeeltelijk voorverteerd, zodat het afweersysteem van je baby ze niet herkent als koemelkeiwit. Het lichaam maakt dan geen anti-stoffen aan en een allergische reactie wordt voorkomen.
Na een paar maanden kun je in overleg met je arts opnieuw proberen of je kind koemelkeiwit verdraagt. Vaak zijn de darmen dan verder gerijpt en laten ze geen of minder grote eiwitbrokstukken door, zodat een allergische reactie uitblijft. Boven de drie jaar komt koemelkallergie vrijwel niet meer voor.
Is het aan te raden om mijn baby in plaats van koemelk sojamelk geven?
Nee, dit is af te raden. Vroeg kreeg een kind met koemelkallergie wel sojavoeding voorgeschreven. Omdat de darmen van een baby nog niet voldoende werken, kwam het geregeld voor dat de soja na een bepaalde tijd ook een allergische reactie veroorzaakte. De klachten begonnen dan dan weer van voren af aan. Vandaar dat tegenwoordig geadviseerd wordt om baby’s met koemelkallergie hypo-allergene voeding te geven.
Is het aan te raden om mijn baby fruit of groenten te geven?
De meeste kinderen krijgen hun eerste fruit- of groentehap als ze vier à vijf maanden oud zijn. Als jullie kind allergisch is, kun je beter met bijvoeding wachten tot zes maanden oud is.
Kinderen met koemelkallergie hebben namelijk een grotere kans om ook voor andere voedingsmiddelen een allergie te ontwikkelen. Wacht je langer met het geven hiervan, dan zullen mogelijke allergische reacties later en in mindere mate optreden.
Het is verstandig om je baby stap voor stap te laten wennen aan andere voedingsmiddelen, eventueel in overleg met een diëtist. Geef nooit meer dan één nieuw voedingsmiddel tegelijk, begin met één à twee theelepeltjes en maak de hoeveelheden in drie dagen langzaam groter. Geef het nieuwe voedingsmiddel bij voorkeur in de ochtend, dan zijn de reacties beter te observeren dan ’s nachts.
Heeft je kind gereageerd op een voedingsmiddel, wacht dan met het geven van een ander nieuw product, totdat alle verschijnselen van de reactie zijn verdwenen. Vermijd het eerste jaar voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze snel allergieën opwekken. Dit zijn onder andere vis, schaal- en schelpdieren, kippenei, noten, pinda’s, citrusvruchten, tomaat, chocolade, aardbeien, soja, tarwe, zaden en pitten.