Kinderen hebben goed onverzadigd vet nodig

2
1553

Als ouder moet je ervoor zorgen dat je kinderen voldoende vet binnen krijgen en moet je op de kwaliteit van het vet letten. Kinderen hebben namelijk goed (onverzadigd) vet nodig. Dit vet zit vooral in producten als halvarine en vloeibare bak- en braadproducten. Goed vet is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.

Uit het voedselconsumptieonderzoek bij jonge kinderen (RIVM, 2005/2006) blijkt dat kinderen voldoende vet binnen krijgen, maar dat de kwaliteit van het vet te wensen over laat. Twee- tot zes-jarigen krijgen namelijk teveel verzadigde vetten binnen. Deze verkeerde vetten zitten onder meer in volle zuivelproducten, vet vlees en vette vleeswaren, harde margarine, koek en snacks.

Het is dus belangrijk om je kinderen voldoende goede vetten te geven.

Hoe geef je je kinderen genoeg goede vetten? Vrij eenvoudig:

* Besmeer de boterhammen met halvarine. Halvarine levert goede vetten en bevat weinig calorie├źn.
Uit het Voedselconsumptieonderzoek blijkt dat kinderen gemiddeld maar 15 gram van de benodigde 30 gram van deze producten met goede vetten binnenkrijgen. Veel kinderen kunnen er dus meer van gebruiken.

* Gebruik vloeibare bak- en braadproducten. Deze leveren ook veel goede vetten.

* Kies bij melk en melkproducten, kaas en vlees(waren) voor de minder vette soorten. Deze bevatten ook minder verzadigd vet dan de vettere soorten.

* Koek en snacks bevatten vaak veel verzadigd vet. Geef kinderen daarom weinig te snoepen en te snacken.

Bron: Voedingscentrum

2 REACTIES

  1. Er wordt hier wel de groots mogelijke onzin verkondigd. Kinderen hebben juist wel gezonde verzadigde vetten nodig. Het beste zouden ze alleen maar kokosvet, roomboter, palmolie en olijfolie krijgen. Margarines zijn geharde goedkope olieen vol met transvetten, het slechtste wat je je kind mag geven. Blijkbaar weet men hier niet dat de hersenen opgebouwd zijn uit verzadigd vet. Moedermelk bevat 50% verzadigd vet en 35% cholesterol voor de opbouw van een gezond kind. Dus hoezo ongezond? Daarbij maakt je lichaam zelf verzadigd vet. Zou je lichaam nu echt zo stom zijn om zichzelf om te brengen door het maken van verzadigde vetten? Wees toch wijzer! Meervoudig onverzadigde vetten maken je cellen “slap”waardoor meer cholesterol nodig is om je cellen de benodigde stevigheid te geven. Tegenwoordig krijgt men veel te veel meervoudig onverzadigd vet binnen, vooral omega6 MOV heeft men in zeer kleine hoeveelheden nodig. Het lichaam kan deze vetten niet zelf maken maar dat wil nog niet zeggen dat je dat in kilos per dag moet eten!

  2. Halvarine is een van de slechtste producten die je kan eten..gebruik gewoon Kokosvet goedkoop….
    en zeer gezond..

    Voedingscentrum werkt voor de multinationals ..de Eu is van en voor multinationals dat is ook duidelijk

    Kokos vet en roomboter, olijfolie e.a. worden niet eens genoemd …