Geef eigen invulling aan de ‘Schijf van Vijf’

0
996
Schijf van vijf

Mensen hebben vaak verschillende doelen en ideeën wat betreft hun voeding. Sommigen willen afvallen of minder koolhydraten eten terwijl anderen vegetarisch willen eten. De bekende Schijf van Vijf is een richtlijn voor een gezond voedingspatroon. Binnen deze Schijf van Vijf passen veel voedingspatronen en deze is dus naar eigen invulling te gebruiken.

Veel mensen geven aan waarschijnlijk onbewust wel volgens de Schijf van Vijf te eten, maar daar wel hun eigen invulling aan te geven. Het is belangrijk om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen en niet te veel calorieën. Via de Schijf van Vijf kun je ervoor zorgen genoeg koolhydraten, vitamines, mineralen, vetten, eiwitten en vezels te eten. Ook zorg je zo dat je genoeg drinkt en niet meer energie binnen krijgt dan dat je verbruikt. Doordat mensen minder calorieën gaan eten en meer variatie in hun voeding aanbrengen, gaan zij vaak onbewust al meer volgens de Schijf van Vijf eten.

Voedingspatroon

De Schijf van Vijf is ontwikkeld aan de hand van het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander. Hierdoor heeft bijvoorbeeld brood een belangrijk plek in de Schijf. Nederlanders halen hun koolhydraten veelal uit brood en eten daarom twee broodmaaltijden per dag. Deze behoefte kan je echter ook invullen door andere koolhydraat rijke producten te eten. Hiermee is het mogelijk je eigen invulling aan de Schijf te geven. De Schijf van Vijf geeft de kaders aan voor een gezond voedingspatroon. Deze zijn voor elke persoon op zijn of haar eigen manier in te vullen.