Hoe weet je of de juiste koolhydraten eet?

0
1460

De afgelopen jaren zijn koolhydraten in slecht daglicht komen te staan. Diëtisten, voedingsdeskundigen en andere experts zijn het met elkaar eens dat de gemiddelde Nederlander vandaag de dag teveel koolhydraten nuttigt. Maar hoe komt dat en wat kunnen we er tegen doen?

Boterham, aardappelen en pasta

Een doorsnee traditioneel Nederlands ontbijt bestaat uit melk en een boterham met kaas. We eten in de middag opnieuw een boterham en de avondmaaltijd bestaat uit een portie aardappelen of een pasta.

De hele dag door eten van koolhydraten was vroeger noodzakelijk, omdat de meeste mensen zwaar lichamelijk werk verrichtten. Tegenwoordig zitten we meer dan we staan waardoor we met minder koolhydraten de dag door kunnen.

Geen koolhydraten eten is niet de oplossing

Er was echter een periode dat koolhydraten compleet uitverbannen werden. Van veel koolhydraten stapten we over naar de ‘no carb diets’, zoals het Atkins dieet. De werking van dergelijke diëten worden vandaag de dag echter in twijfel getrokken.

Het compleet achterwege laten van koolhydraten is bovendien een lastige opgave. Zo zit het meeste fruit vol suikers en bevatten de meeste groente ook koolhydraten. Daarnaast is het een feit dat het lichaam koolhydraten nodig heeft om te functioneren.

De juiste koolhydraten

Om de situatie verder te compliceren zijn er verschillende koolhydraten. Er zijn enkelvoudige koolhydraten en meervoudige koolhydraten. De eerste groep koolhydraten hebben een lage glycemische index en zijn lastig door het lichaam om te verteren. Voorbeelden van dergelijke koolhydraten zijn onder andere de suikers in fruit.

De tweede groep koolhydraten worden vrijwel direct door het lichaam verwerkt. Deze verborgen suikers zorgen voor een schommeling in je bloedsuikerspiegel en zijn de koolhydraten die we, als het kan, moeten vermijden.

Wat is de juiste verhouding koolhydraten?

De calorieën die we dagelijks innemen zijn te verdelen in drie categorieën: eiwitten, koolhydraten en vetten. We hebben al deze drie voedingsstoffen nodig om ons lichaam optimaal te functioneren, maar niet in dezelfde verhouding.

Voedingsdeskundigen stellen, op basis van de kennis van nu, dat de optimale verhouding bestaat uit 40% vetten, 30% eiwitten en 30% koolhydraten. Vanwege de focus op vetarm eten ligt de verhouding bij de meeste Nederlanders echter op 10% vetten, 30% eiwitten en 60% koolhydraten.

Kortom, er is in Nederland nog zeker werk aan de winkel!