Tosti ongezonder dan boterham met kaas?

0
5330
Boterham met kaas

Eén van de meest populaire gerechten met gesmolten kaas is de tosti. De tosti bestaat uit twee sneetjes witbrood en een plakje kaas. Daarnaast kun je ook een plakje ham aan de tosti toevoegen. De tosti gaat het tosti-ijzer in en na afloop kun je tosti versieren met ketchup, mayonaise of curry. Het belangrijkste onderdeel van de tosti is echter de kaas. Maar is zo’n tosti ongezonder dan een boterham met kaas?

Tosti niet ongezonder dan boterham met kaas

Goed nieuws voor alle tosti-liefhebbers. De samenstellen van de vetten in kaas veranderen niet bij een hoge temperatuur. Een plakje kaas is dus gesmolten even gezond (of ongezond) als niet gesmolten. In principe is er dus geen verschil tussen een boterham met kaas en een tosti als we kijken naar het aantal calorieën en vetten.

Toch beter geen tosti?

Maar er zijn twee redenen waardoor het eten van een tosti mogelijk een minder goed idee is. Ten eerste is het voor lichaam makkelijker om gesmolten kaas en geroosterd brood te verwerken. De voedingsstoffen worden sneller in het lichaam opgenomen waardoor je sneller een hongerig gevoel krijgt. De kans dat je dus naar een snack grijpt, is groter.

Daarnaast worden tosti’s vaak gedipt in een sausje. Het zijn juist de sausjes die erg ongezond zijn. Een klodder mayonaise bevat een hoop vet en ketchup bevat weer een hoop koolhydraten. Dankzij een sausje kan de tosti al snel een zeer ongezonde snack worden.

Maak je tosti gezonder

Gelukkig zijn er genoeg manieren om de tosti als lunch of tussendoortje gezonder te maken. Tosti’s worden meestal gemaakt met witbrood of meergranen brood. Door te kiezen voor volkoren brood of spelt brood voorkom je problemen met je spijsvertering en een verhoogd bloedsuikerspiegel.