Knoflook tegen voedselvergiftiging

0
1037

 

Een belangrijk ingrediënt in knoflook is honderd keer krachtiger dan twee populaire antibiotica’s bij de bestrijding van een belangrijke oorzaak van voedselvergiftiging. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in The Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Knoflook werkt sneller

Volgens de wetenschappers is het ingrediënt in knoflook niet alleen krachtiger dan de antibiotica, de werking is ook nog eens een stuk sneller.

Campylobacter verminderen

De ontdekking kan volgens de onderzoekers ervoor zorgen dat het aantal besmettingen met de Campylobacter bacterie wordt verminderd.

Campylobacter is een darmbacterie die via besmet voedsel een darminfectie kan veroorzaken. De bacterie veroorzaakt in Nederland tussen de 32.100 en 85.600 ziektegevallen per jaar.

Dr. Michael Konkel van Washington State University: ‘Dit onderzoek is heel boeiend omdat het laat zien dat er potentie is om de ziekteverwekkende bacteriën te beperken in het milieu en in onze voedselvoorziening.’

De meeste Campylobacter infecties ontstaan door het eten van rauw of onvoldoende gaar pluimvee of voedingsmiddelen die zijn besmet via vervuilde oppervlakken of gebruiksvoorwerpen.

Symptomen Campylobacter

Symptomen van deze infectie zijn onder andere diarree, buikpijn, krampen en koorts. De bacterie is overigens ook de oorzaak van bijna een derde van de gevallen van de zeldzame zenuwaandoening met verlammingsverschijnselen genaamd het syndroom van Guillain-Barré.

Besmetting voorkomen

Een besmetting met Campylobacter kan worden voorkomen door hygiënisch te werken in de keuken en eten goed gaar te maken.

Healthylives zet een aantal adviezen voor je op een rij:

  • Was voor en na het koken je handen.
  • Was gelijk je handen na het aanraken van rauw vlees.
  • Gebruik nooit hetzelfde bestek of keukengerei voor rauw en gaar vlees.
  • Gebruik nooit dezelfde ondergrond voor het bereiden van rauw en gaar vlees.
  • Bak je vlees helemaal gaar.
  • Was groenten en fruit goed.
  • Vermijd rauwe melk en producten van rauwe melk (boter en zachte kaas)

Lees ook:

Veilig barbecueën

Kamperen zonder buikklachten

Tips om een voedsevergiftiging te voorkomen