Pijn aan je schouder: wat te doen?

41
4994

Oorzaak schouderklachten Schouderklachten kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. Een rare beweging met sporten, een val of eenmalig zware belasting kan plotseling schouderklachten veroorzaken. Meestal beginnen de klachten echter geleidelijk.

Bij schouderklachten heb je pijn in of rond het schoudergewricht. Vrouwen hebben vaker last van hun schouder dan mannen en de kans op deze klachten wordt groter naarmate je ouder wordt.

De schouder is het meest beweeglijke gewricht van ons lichaam: het kan in veel verschillende richtingen bewegen. Het gewricht wordt bij elkaar gehouden door een kapsel en banden.

Verschijnselen schouderklachten

Schouderklachten verergeren bij bepaalde bewegingen van de arm of door op bepaalde plekken van de schouder te drukken. Door de pijn zijn er beperkingen van de bewegingen van schouder en arm.

Scheren, je aankleden, je haren kammen en andere bewegingen kunnen soms moeilijk worden uitgevoerd. Klachten van de schouder kunnen uitstralen naar de nek, de schouderbladen of de arm.

Soms zijn de klachten ’s nachts erger dan overdag; door de bewegingen overdag blijft de schouder soepel. Schouderklachten hebben de neiging om gemakkelijk terug te komen.

Oorzaak schouderklachten

Schouderklachten kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. Een rare beweging met sporten, een val of eenmalig zware belasting kan plotseling schouderklachten veroorzaken.

Meestal beginnen de klachten echter geleidelijk. De oorzaak is in de meeste gevallen langdurige overbelasting van de schouder. Vooral het steeds herhalen van ongebruikelijke bewegingen kan irritatie en ontsteking in de schouder veroorzaken. De precieze oorzaak van de klachten blijft vaak onduidelijk.

Door een val of verkeerde beweging kan er een verstuiving/kneuzing van de schouder optreden. Het gewrichtskapsel en/of de gewrichtsbanden zijn dan opgerekt. Overgewicht blijkt een risicofactor bij het ontstaan van schouderklachten.

Moet je met schouderklachten naar de dokter?

 • Nee, schouderklachten gaan meestal in twee tot zes weken vanzelf over. Plotseling ontstane klachten herstellen sneller dan schouderpijn die geleidelijk is begonnen. Schouderklachten genezen meestal zonder restverschijnselen;
 • Ja, wanneer er na zes weken geen verbetering optreedt;
 • Ja, wanneer er na een val of ongeval een rare stand van het schoudergewricht zichtbaar is. Er kan dan sprake zijn van een breuk (fractuur) of ontwrichting (luxactie).

Behandelen van schouderklachten

 • Voor het herstel is het belangrijk dat de schouder in beweging blijft. Ondanks pijn is het goed om zoveel mogelijk de gewone werkzaamheden voor te zetten. Door rust te houden bestaat het risico dat de schouder vast gaat zitten, ook wel ‘frozen schoulder’ genoemd.
 • Vermijd zware belasting en bewegingen die de pijn duidelijk verergeren. Men spreekt van gedoseerd bewegen.
 • In de eerste zes weken kan fysiotherapie het herstel niet versnellen. Hetzelfde geldt voor allerlei smeersels, pakkingen, warmte en massage.
 • Medicijnen kunnen de pijn verminderen, waardoor bewegingen beter kunnen worden uitgevoerd en de slaap minder wordt verstoord. Paracetamol heeft duidelijk de voorkeur. Een volwassene kan zonder problemen drie keer per dag twee tabletten paracetamol nemen.
 • Wanneer dit onvoldoende helpt, zijn er pijnstillers met ibuprofen (Brufen, Nerofen, Advil), diclofenac (Voltaren) of naproxen (Naprosyn, Femex). Ze kunnen bijwerkingen geven en verstorend werken op andere medicijnen.
 • Röntgenfoto’s van de schouder geven zelden duidelijkheid over de oorzaak van de klachten.
Lees ook:

41 REACTIES

 1. Eenmalig fysiotherapeutisch advies na verwijzing van begeleid actieve bewegingen (op geleide van pijn)zijn de 1ste 6 weken van zoverre belangrijk,dat bij persisteren van klachten na 6 weken gelijk aansluitend fysiotherapeutische begeleiding bijzonder zinvol kan zijn als betreffende persoon een zwaar beroep heeft als bijv. timmerman,metselaar.
  Dit alles,dat deze patiënt bij dreigend spier-krachtverlies als gevolg angst voor bewegen, niet op tijd in het arbeidsproces kan intergreren.

 2. 12 Ja. 2011

  Sinds vorig jaar loop ik met een sprifom. sydroom, sinds die tijd loop ik met een stok wat als naddel heeft dat mijn schouder overbelast wordt en ik ook ontzettend pijn in mijn shouder heb.
  ik ga naar een sport masseur en die behdaling helpt voor een kort tijd ,s ‘nacht kan ik niet slapen ik ben er erg door gefrustreert.
  Weet niet meer wat ik moet !!!!
  Wie helpt MIJ???

  Petra Blomen

 3. Sinds enkele dagen heb ik continu last van mijn linker schouder tijdens het slapen, wanneer ik zit of sta heb ik veel minder last van, ik voel dan wel dat er iets is maar het is te verdragen wat kan ik eraan doen om weer normaal te slapen en geen last meer te hebben van mijn schouder?

  Daniel

 4. Ik heb sinds 5 weken last van mijn linkerschouder. Zeer waarschijnlijk door overbelasting. 5 weken geleden werd mijn zoon verkouden en wilde hierdoor meer getild worden (is 11,2 kilo). Sindsdien heb ik dus pijn aan mijn schouder. Ik probeer het zo min mogelijk te belasten, maar dat lukt natuurlijk niet altijd met een kleintje om me heen.
  ‘S avonds in bed, klopt (bonkt) mijn schouder soms (sinds afgelopen week een paar keer gebeurd).

  Wat kan ik doen? Langs een huisarts gaan haalt denk ik weinig uit toch? Waarschijnlijk zal daar het advies ook rust zijn (neem ik even aan?)

 5. help.. wat moet ik doen?
  ik ben gevallen op mijn linkerschouder tijdens de voetbal.
  nu heb ik sinds een aantal dagen een dikke schouder en als ik druk op het midden van de schouder(positie bovenarm, treedt er hevige pijn op) ook kan ik mijn arm niet naar boven tillen en het liefst in 1 positie houden. wat kan dit zijn?

 6. Ik was gisteravond aan het wiien (just dance, waarbij je danspasjes na moet doen) en ineens schoot er iets in m’n schouder of knapte er iets leek het wel.
  ’s Nachts werd ik continue wakker van de pijn en nu kan ik nog steeds m’n arm niet optillen (haren kammen kan ik ook bv niet) door de pijn en omdat ik het gevoel heb dat hij niet verder kan bewegen worden.
  Heb ik nu iets gewoon overbelast of verrekt ofzo?

 7. Ik tob al vanaf vorig jaar oktober met schouderklachten: jas aan en uitdoen is pijnlijk, s’nachts er niet op kunnen liggen van de pijn. In sept vorig jaar hebben wij onze prachtige dochter in China in onze armen gekregen..Mijn armen wel te verstaan want ze wilde alleen door mij getild of opgepakt worden de eerste 12 dagen. ik heb foto’s van mijn schouder laten maken, bloed geprikt, 14 behandelingen bij Fysio, 2 spuiten erin gehad , een kussen van 100 euro aangeschaft en nu loop ik bij de Osteophaat. Diclofenac kreeg van de arts voor de pijn maar inderdaad dit zorgt ervoor dat de pijn gemaskeerd wordt. Ik ben ten einde raad..

 8. Ben 3 weken geleden van de fiets gevallen door de zeer slechte fietspaden hier in Belgie.
  Viel op mijn rechter schouder eerst was de pijn niet zo erg maar een paar dagen later werd de pijn heviger vooral ‘s-nachts.Hij is al blauw geweest en ik beweeg er regelmatig mee anders wordt het stijf en dat is niet de bedoeling.
  Smeer er arnica zalf op dat is speciaal voor kneuzingen. Als ik mijn arm beweeg dan kraakt het dat is een heel eng gevoel.Meestal staat daar 4 tot 6 weken voor.Het moet vanzelf genezen.Maar na 6 weken nog pijn dan ga ik naar de huisarts.Dus afwachten maar.

 9. mijn dochter van 12 jaar klaagt al een paar dagen (bijna een week), over pijn aan haar schouderbladen en nek.
  ik maak me een beetje zorgen ik heb de huisarts gebeld maar die zegt dat ik niet hoef te komen met haar omdat het wel over gaat.
  ik smeer op de pijnlijke plaatsen biofreeze (tegen spier en gewrichts klachten).
  hopenlijk gaat het snel over.

  Gr. Imke

 10. Hey!
  Ik ben meisje van 14 jaar en ik heb af en toe best wel last van mijn rechterschouder.
  Het is langzaamaan opgetreden door teveel computeren denk ik. Ik heb nu sinds de kerstvakantie 2010 last van mijn schouder. Dat is nu dus zo’n 6 maanden. Ben bij de dokter geweest, maar die zei dus dat ik m’n schouder moest laten rusten. Ik computer erg veel omdat ik niet veel vrienden heb en dus rust is best moeilijk. Ik probeer wel anders te zitten en met links de muis te bedienen en met 1 vinger van mijn rechterhand te typen, maar dat is best moeilijk. De pijn is wel afgenomen. Maar het is eigenlijk een vreemd gevoel wat ik nu heb. Alsof het er altijd is. Als ik in het midden van mijn schouder druk doet het ook pijn of als ik eroverheen wrijf, dus ik denk dat het een spier is. Ik kan mijn arm niet helemaal naar achter doen (dat doet pijn dus) En helemaal naar voren ook niet. (dus dan bedoel ik de holte van je rechterelleboog richting de linkerschouder en op die manier ook naar achteren) Verder doen bepaalde bewegingen pijn. Het is maar net wat voor beweging ik maak. Moeilijk zo een voorbeeld te noemen. Als ik nu gewoon zo rechtop zit en alleen mijn schouder naar beneden doe, doet het wel pijn.

  Weet iemand wat dit precies is? En hoe ik dit het beste weg kan laten gaan? Rust heb ik dus al geprobeerd… (zo ongeveer) Maar mijn schouder beweeg ik overal mee omdat ik rechts ben…

  Alvast thnx
  xx Jeltje

  PS: Tijgerbalsem en tocotholin balsem werken niet! Dampo ook niet!

 11. Sinds 2 maanden geleden heb ik shcouderpijn op mijn linker schouder. In het begin was zo erg dat elke beweging van de schoude en arm was pijnlijk en het slapen was een ramp! Ben direct naar de fysio gegaan en zij gam mij oefeningen. Resultaat was nog meer pijn ‘snachts. Ben naar de huisarts gegaan en zij zei als het pijn doet hoe je geen oefeningen te doen en gaf mij Ibubrofen. na paar weken werd de pijn minder voora overdag maar het nachtrust wordt nogsteeds verstoord door de pijn. Van fysio veranderd maar nog geen resultaat. De dossering van pijstiller vergoogd met alle gevolgen van dien maar de pijn blijft ‘snachts terugkomen. Sommige beweging vooral de arm zijwaarts bewegen of liggend de arm tillen(‘snachts) doet pijn. de meeste pijn voel ik op de voorkand van mijn schouder en op de zijkant van de bovenarm.
  Het verstorende nachtrust is geleid tot niet of minder gaan werken. Ik smeer paar keer per dag de Advil gel of een hemeoptische gel op de pijnlijke plekken wordt even rustig maar de pijn verdwijnt niet. Ik zoek wanhopig naar een oplossing. Weet iemand mij te helpen?
  Alvast bedankt,

  • Ook ik heb in 1996 heel veel pijn aan mijn schouderblad gehad.
   1,5 jaar bijna niet kunnen slapen fysio gehad gesmeerd en heel veel pijnstillers genomen tot dat er in het Azm werd geconstateerd dat ik kalkspat had in het gevricht waardoor het gevricht niet fatsoenlijk kon bewegen. Door een operatie is de kalkspat verwijderd en naar 3mnd revalideren heb ik nooit meer last gehad. Hopelijk heb je hier wat aan. Groetjes

 12. hallo ik heb ook al heel lang last van schouder en veel pijn heb al foto s laten maken maar niks te zien zeggen ze dan ben ook al anderhalf jaar naar de fysio geweest die me ook nie verder kan helpen blijf maar last en veel pijn houden zo dat ik er eik wel gek van word dat er niks te vinden is heb via bedrijfsarts een multidisplinaire training gevolgt ook zonder reseltaat en nog pijn en last van schouder begin er echt gek van te worden denk nu wat en waar kan ik nu nog heen wie zou me kunnen helpen
  gr

 13. Beste Anoniem, Ik was gevallen met het skeeleren, met als gevolg een schouder waarvan de banden flink waren opgerekt. Dus veel pijn. Ging ook niet over. ik loop er nu 10 jaar mee. Laatst was ik bij de fysio en daar paste ze de ‘shockwave’ toe dat zijn schokgolven naar binnen toe, en ik moet zeggen: Het lijkt mij te helpen. Je zou daar naar kunnen informeren bij jouw therapeut. Klik op de volgende link http://www.fysiohoogeveen.nl/eswt-shockwave/wat-is-shockwave-therapie
  Groetjes, en beterschap

 14. hallo Kees
  ik lees je ervaring en ik ga er eens mee de fysio overhebben ik heb anders al veel met golven gehad en stroomstootjes
  maar ik word echt gek van de pijn en niemand die me serieus neemt en bij jou is t wel dat je weet wat er aan de hand is ik heb alleen veel pijn in schouder nek en arm ben al geopereerd aan nekhernis maar de pijn blijft
  groetjes

 15. ik loop al sinds maart2010 met schouder klachten een grote hond uitgelaten en met corrigeren door de spier gegaan nu veel spuiten gehad en een k ijkoperatie word ik doorverwezen nar een schouder specialist heb ik woensdag 3 aug gehoord nu maar afwachten wat die gaat doen .

 16. hallo,ik ben tijdensmijn werk aangevallen door een aantal jongens,waardoor ik op mijn rechterschouder ben gevallen.sindsdien heb ik een constante stekende pijn,daarbij komt dat de schouder heel gevoelig is geworden,zelfs van vibraties en trillingen van treinen en metro is pijnlijk.
  ik neb al een keer een injectie van ontstekingsremmer en pijnstillers gehad,zonder resultaat.

 17. Hallo,
  Ik ben 17 jaar en ik heb al een tijdje last van m’n rechter schouder. Ik kan hem gewoon bewegen maar niet naar links. Ik zit op hockey maar dan heb ik er weinig last van, na de wedstrijd is het erger. Ik werk ook achter de kassa en dan voel ik pijn in m’n schouder. Als ik met m’n rechter arm rondjes maak da hoor ik het soms kraken. Is dit raar? Want bij m’n linker schouder heb ik het niet.

  Groetjes,
  Bente

 18. Ben al een half jaar aan het lopen met de schouder naar de dokter,fusio gehad ,schockwave terapie en een spuit inde schouders.vorige week geopereerd in Geldrop daar bleek ik sleutelbeen ontsteking en sleumbeurs ontsteking te hebben en kalk tussen de botten nu naar een week voel ik al geen pijn meer in de schouder

 19. ik trein 6op 7 voor mijn boks wedstrijd die gebeurt in mei ik heb al 2 weken onstokn schouders met vocht erin ik blijf treinen gwn ik ga niet te hard maar wel blijven treinen mijn vraag is als ik zal gaan naar sauna zal dat niet verergeren mijn schouders ? iemand die er over kennis geef gelieve aantwoord alvast bedankt

 20. Heb erge last van schouder rechts alles al geprobeerd fysioterapie, manueelterapie, foto gemaakt in ziekenhuis , ook alternatieve geneeskunde pillen, druppels , alles , kan soms janken van de pijn , vooral snacht het meest, als ik overdag wat dingen doe ook erge pijn , eigenlijk meer moeie pijn, wie begrijpt me en geeft me advies, ben 64 en werk 5 dagen per week , beweeg genoeg