Deze tips verlossen je snel van je verkoudheid

0
1293
verkoudheid

Zodra de R in de maand zit weet je dat de kans groot is dat ook jij verkouden wordt. De één heeft hier direct last van en is vervolgens de halve herfst en winter verkouden, inclusief irritante hoest en piepende ademhaling, de ander heeft er bijna geen last van. wat iedereen wel gemeen heeft, is dat ze er het liefst zo snel mogelijk weer vanaf willen komen. Met de tips in dit artikel kun jij snel van je verkoudheid af zijn.

Wat zijn de symptomen?

In feite is een verkoudheid een ontsteking, die zit in het slijmvlies van je neus. Hierdoor komt het dat je vaak het gevoel hebt een vol hoofd te hebben wanneer je verkouden bent. Een volwassene wordt gemiddeld 4 keer per jaar verkouden al kan dit bij de één natuurlijk vaker zijn dan bij de ander. Kinderen hebben er nog vaker last van; gemiddeld tot wel tien keer per jaar.

Een verkoudheid komt voort uit een besmetting van het verkoudheidsvirus, waarbij je drie dagen na de infectie de volgende symptomen kunt hebben:

 • Een verstopte neus
 • Hoesten
 • Hoofdpijn, wat dan vooral een ‘vol hoofd’ betreft of een druk op je kaken
 • Je smaak- en reukvermogen is minder
 • Keelpijn
 • Lichte koorts, al komt dit niet vaak voor. Bij kinderen kan er hoge koorts ontstaan.
 • Niezen
 • Snot in je neus en keel

De verkoudheid verkorten

Een verkoudheid verkorten gaat niet, omdat je lichaam de tijd nodig heeft het virus uit je lichaam te krijgen. Maar gelukkig kun je vaak wel wat doen tegen die vervelende symptomen, zodat jij je in ieder geval minder beroerd voelt.

 1. Bij een verstopte neus kun je een neusspray gebruiken, het liefst een spray et zoutoplossing. Is je neus echter heel erg verstopt, dan kun je beter een spray gebruiken met xylometazoline. Deze stof zorgt ervoor dat de zwelling van het slijmvlies dat zich in je neus bevindt, minder wordt. Hierdoor kun je beter ademen.
 2. Heb je het gevoel dat je hoofd vol snot zit, dan kan een stoombad ook nog weleens helpen. Dit doe je heel simpel door een bak te vullen met warm water, een handdoek over je hoofd te leggen en boven de bak te gaan zitten. Probeer hierbij zoveel mogelijk via je neus te ademen. Kijk wel uit, er kan behoorlijk wat snot loskomen.
 3. Frisse lucht is belangrijk, zeker ook wanneer je verkouden bent. Maar ook ventileren is belangrijk want droge en warme lucht zorgt voor irritatie van de slijmvliezen. Deze irritatie kan ervoor zorgen dat de klachten weer toenemen. Ventileer je goed in huis maar is de lucht nog steeds te droog? Gebruik dan luchtbevochtigers.
 4. Roken is natuurlijk heel ongezond, maar als je verkouden bent zorgt de rook ook voor extra irritatie van de slijmvliezen waardoor de klachten alleen maar toenemen. Drink ook geen alcohol tijdens je verkoudheid, maar zoveel mogelijk water of thee.
 5. Probeer zo min mogelijk je neus te snuiten. Je neus ophalen is beter bij een verkoudheid omdat er bij het snuiten snot in de bijholten geperst wordt. Dit kan een bijholteontsteking veroorzaken.
 6. Was je handen regelmatig maar neem daarnaast ook de deurkrukken en kranen meerdere keren per dag af. Op deze manier kan het virus zich niet verder verspreiden. Ook is het zo dat een slechte hygiëne ervoor kan zorgen dat je langer verkouden blijft dan nodig is.

Lees ook: Verklein het risico op de veteranenziekte