Hoe slecht is neusspray voor je?

0
1944
neusspray

Er zijn mensen die alleen tijdens de herfst last hebben van een verstopte neus maar er zijn er ook die dit vrijwel het hele jaren hebben. Vaak wordt er dan neusspray gekocht maar, hoe slecht is het gebruik van neusspray eigenlijk wanneer je dit langdurig gebruikt?

Xylometazoline

Neusspray bevat vaak de werkzame stof xylometazoline. Deze stof zorgt ervoor dat je vrijer kunt ademen, wat natuurlijk ontzettend fijn is. Maar juist doordat het zo fijn is kan het ook verslavend zijn. Wanneer je de neusspray langer dan 7 dagen gebruikt loop je namelijk dit risico. Daarnaast kan langdurig gebruik ook schadelijk zijn voor de neusslijmvliezen en loop je zelfs het risico op een operatie hieraan bij de KNO-arts. Stoppen met het gebruik van neusspray is lastig, want op het moment dat je stopt krijg je weer last van en verstopte neus. Dit leidt er vervolgens weer toe dat je steeds meer van het middel gaat gebruiken, om maar vrij te kunnen ademen.

Moet de neusspray verkrijgbaar worden op doktersrecept?

Prof. Dr. Fokkens, KNO-arts in het AMC zegt dat hij tegen verkoop van neussprays met xylometazoline bij drogisterijen is, vanwege de verslavende werking. Zij zegt dat je een neusspray prima een week kunt gebruiken, maar zeker niet langer. Ze zijn verwoestend voor je neusslijmvlies wanneer jij je niet aan die 7 dagen houdt, zegt ze. Ze wil dan ook dat dit product enkel nog op doktersrecept bij de apotheek verkrijgbaar is.

Daarnaast waarschuwt ook het KNMP voor het langdurig gebruik van deze neusspray. Dit vooral vanwege de ernst van de bijwerkingen. Het KNMP wil dat de neusspray met xylometazoline alleen nog via openbare apotheken verkrijgbaar is, en niet meer in drogisterijen.

Hoe kom je van je neusspray verslaving af?

Wanneer je merkt aan jezelf dat je verslaafd bent aan neusspray, bijvoorbeeld doordat je het vrijwel de hele dag gebruikt, en er altijd voor zorgt dat je een nieuwe spray in huis hebt liggen, doe je er goed aan contact op te nemen met de huisarts. Onder begeleiding van je huisarts kun je ervoor kiezen om per neusgat af te kicken. Wel moet je er dan rekening mee houden dat dit weken tot maanden kan duren. Het wordt dus echt een kwestie van kiezen op elkaar en doorzetten.

Producent GSK

Volgens de producent van de neusspray, is het product goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in Nederland. Zij zeggen dat xylometazoline niet verslavend is wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt. Wat de juiste manier hiervan is, is uitgebreid te lezen in de bijgevoegde bijsluiter. Wil je dus niet dat je verslaafd raakt aan het gebruik van neusspray, dan doe je er goed aan deze eerst goed en volledig door te lezen.

Lees ook: Kalknagels; hoe voorkom je het en hoe kom je er vanaf?