10 weken zwanger de groei en ontwikkeling van je baby

4
8217

Je bent 10 weken zwanger. Hier lees je alles over wat er met je baby en je lichaam gebeurt wanneer je 10 weken zwanger bent.

Je baby bij 10 weken zwangerschap

Je bent 10 weken zwanger en je baby is nu ongeveer 4 cm en weegt 5 gram. Alles zit er al op en aan. De baby kan al flink bewegen, alleen voel jij er nog niets van. Dit is ook logisch want het is nog zo klein en de bewegingen zijn nog zo zachtjes dat dit nog niet doordringt tot de a.s. moeder.

Het hoofdje van de baby is in verhouding erg groot, als je een echo krijgt zal je zien dat het hoofdje nu ongeveer net zo groot is als het lijfje. Het hoofdje van je baby is nog wel transparant, je kunt de hersentjes zien liggen. De geslachtsorganen zijn zichtbaar. De oortjes hebben zich verder verfijnd. Er kunnen al wat haartje op zijn hoofdje komen. Je baby groeit nu heel hard, elke week ongeveer 2 cm.

10 weken zwanger echoJe lichaam

In de 10e week van de zwangerschap is het HCG (zwangerschapshormoon) op zijn hoogst. Het is dan ook de periode dat veel vrouwen de meeste klachten hebben. Extreme moeheid, pijnlijke borsten, misselijkheid, het is nu allemaal op zijn ergst. Eén troost, bij de meeste vrouwen wordt het na de 10e week langzaam maar zeker minder.

Misselijk zijn en zo nu en dan overgeven mag, maar heb je nog steeds het idee dat je alles wat je binnenkrijgt weer uitspuugt, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Je gewicht is misschien al iets toegenomen wanneer je 10 weken zwanger bent. Misschien ben jij zo misselijk geweest dat je weinig kon eten en veel moest overgeven en ben je zelfs afgevallen. De ideale gewichtstoename op dit moment ligt tussen 1 en 2 kilo.

Je zult ook merken dat je middel wat breder wordt. Je baarmoeder heeft ongeveer de grootte van een grapefruit, bijna zo groot dat het je bekken vult. De groei van je buik in dit stadium is dan ook meer een gevolg van je opgeblazen darmen dan van de groei van je baarmoeder.

Heb je al een afspraak gemaakt bij de verloskundige? Zo niet, bel dan zo snel mogelijk. Gemiddeld is de eerste controle tussen de 8 en 11 weken. Omdat de agenda van veel verloskundigen vrij vol zit raden we je aan om nu vast een afspraak in te plannen.

De verloskundige benadert je zwangerschap op een fysiologische wijze. Zij ziet een zwangere al een gezonde vrouw en zal haar op die manier ook benaderen. Over het algemeen heeft de verloskundige meer tijd en aandacht voor de “gewone” klachten en kwaaltjes die bij de zwangerschap horen en heeft zij er ook goede oplossingen voor.

Bron: Babyopkomst.nl

Lezers van dit artikel lazen ook:
11 weken zwanger
12 weken zwanger
13 weken zwanger

Op de site www.babyvandaag.nl kun je een gratis nieuwsbrief aanvragen, waarbij je wekelijks op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkeling van je zwangerschap. De
nieuwsbrief kan je hier aanvragen.

4 REACTIES

  1. Poeh had vanaf week 6 tot 8 erge misselijkheid s’morgens en vaak ook s’avonds!

    Toen even geen last meer van en nu in week 10..is het weer terug en in ergere mate lijkt het wel.Maar alles voor dat wondertje in mijn buik!

    Groetjes en iedereen succes tijdens je zwangerschap

  2. 10 weken en 2 dagen zwanger en net uit het ziekenhuis. Had hyperemesis. Dit is overdreven overgeven. Echt niks meer binnen houden. Voel me nu wel iets beter. Maar zal blij zijn als deze misselijkheid volledig verdwenen is. Bij mijn eerste had ik hier geen last van. Zo zie je maar dat iedere zwangerschap anders is.