striae door zwangerschap

0
1566

Striae, ook wel striemen of zwangerschapsstrepen genoemd. Bijna elke zwangere vrouw krijgt ze. De striemen zijn parallel aan elkaar lopende rode lijnen in de huid. Ze kunnen variëren van enkele centimeters tot wel twintig centimeter.

Striae ontstaat wanneer je borsten of dijen sneller groeien dan de huid kan bijhouden. Het onderhuids bindweefsel wordt uit elkaar getrokken door de snelle groei van het lichaamsdeel in kwestie.

Striae komt voornamelijk voor op je onderbuik en de binnenkant van je dijen en billen, maar je kan ze ook op je borsten krijgen. Of je striae krijgt en de mate waarin hangt af van de elasticiteit van je huid, met name de laag onder de bovenste huidlaag. Ben je zwanger van een relatief groot kind, of draag je een tweeling, is de kans groter dat je ze krijgt. Je huid moet immers meer oprekken.

Ook al zijn de zwangerschapsstrepen tijdens de zwangerschap soms vuurrood, ze vervagen na de bevalling meestal tot een zilverachtige kleur. Dit kans soms jaren duren. Helaas, ze zullen echter nooit helemaal verdwijnen. De striemen zijn niet ongezond of schadelijk, wel zijn ze vaak een doorn in het oog van veel vrouwen.

Wat kun je doen tegen striae?
Ondanks diverse adviezen van farmaceuten, alternatieve geneeskunde en schoonheidsbehandelingen, het blijft moeilijk om striae te voorkomen of te verwijderen. Als je ze krijgt, dan krijg je ze. Wel zijn er allerlei methoden en middeltjes die ervoor kunnen zorgen dat de striemen minder zichtbaar worden:

– Masseer tijdens de zwangerschap regelmatig je buik, heup en dijen. Dit kun je eventueel doen met een peeling.
– Koop een zwangerschapspanty; deze helpt je huid met het ondersteunen van je buik;
– Probeer de gewichtstoename zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen, hierdoor heeft je huid tijd om zich aan te passen;
– Vermijd overmatige spiertoename door krachttraining (bodybuilding).
– Je kan een micro-dermabrasie of laserbehandeling ondergaan. Hierdoor verbetert de structuur
van de huid. Er wordt nieuw collageen aangemaakt, waardoor de
striemen lichtjes vervagen. Helaas wordt met deze behandelingen
het gewenste resultaat – het verwijderen van de striemen
– meestal niet bereikt.
– Je kan ze operatief laten verwijderen. Echter, de kans op nieuw littekenweefsel is groot.