Yoga tijdens zwangerschap

0
1591

Yoga is zeer geschikt voor zwangere vrouwen omdat het doel van yoga is om je zo goed mogelijk te laten voelen. De houdingen die je met yoga aanneemt maken je lichaam sterker en leniger en door de rustige oefeningen krijgt uw lichaam meer bewegingsruimte en verbeter je je houding.

Yoga is ook een goede remedie tegen rugpijn, net als klachten van obstipatie. Yoga-ademhalingsoefenignen werken ontspannend en kunnen je goed van pas komen bij het opvangen bij wee├źn. Door te mediteren kun je leren omgaan met stress die vaak bij zwangerschap komt kijken. Dat geeft je het gevoel dat je zelf de situatie onder controle hebt.

Wat kun je verwachten van een yogales?
Tijdens de eerste lessen leer je simpele houdingen of ‘asana’s’ aannemen. Dat gebeurt op een rustige manier zonder dat er druk op je wordt uitgeoefend. Elke houding wordt een paar minuten vastgehouden en dan losgelaten, waarna een paar tellen rust volgen en je de volgende houding aanneemt.

Concentratie en langzaam, diep en regelmatig ademhalen zijn heel belangrijk bij het aannemen van de houdingen. Eerst kunnen bepaalde houdingen ongemakkelijk aanvoelen, maar naarmate je het beter kunt en je gewrichten en spieren soepeler worden, gaat het makkelijker.

Het is belangrijk dat je yogaleraar weet dat je zwanger bent, vooral als je een cursus samen met niet-zwangeren volgt. Mogelijk moeten bepaalde oefeningen en houdingen voor je worden aangepast. Yoga levert geen gevaren op voor de zwangerschap zolang je maar voorzichtig beweegt en je je bekkenspieren niet verder oprekt.

Wil je nu vast aan de slag met yoga- en ademhalingsoefeningen? Onze oefeningen vind je hier.