Heb jij last van verzameldrang of verzamelwoede? Een onschuldige hobby als postzegels verzamelen, kan meestal geen kwaad. Maar het wordt pas vervelend als je niet meer normaal in je huis rond kan lopen. Wanneer het dwangmatig wordt kan men spullen niet meer wegdoen.
Verzamelstoornis
Dwangmatige verzamelaars hebben een sterke behoefte om spullen te bewaren. Ze lijden als de spullen weg zouden moeten, hierdoor ontstaat een enorme verzameling. Niet iedereen die een verzameling heeft, heeft daadwerkelijk een verzamelstoornis. Deze diagnose kan alleen door een psycholoog of psychiater vastgesteld worden. Mensen die last hebben van een verzamelstoornis kunnen hier maar moeilijk vanaf komen. Er bestaat een behandeling, maar de verzameldrang zal altijd een rol blijven spelen.
Degene zal er dan ook altijd aan moeten blijven werken om een terugval
te voorkomen. Iedereen kan een verzamelstoornis ontwikkelen. Toch is er enigszins invloed van de genen. Ongeveer de helft van de mensen met een verzameldrang heeft ook een familielid met een verzamelstoornis. Vaak begint de verzameldrang al op jonge leeftijd maar uit zich pas op latere leeftijd. Mensen met een verzamelstoornis hebben vaak gemeen dat zij besluiteloos zijn. Zij kunnen maar moeilijk de keuze maken om iets weg te doen.
Het klinkt vaak eenvoudig om gewoon wat spullen weg te doen. Maar
mensen met een verzameldrang lijden hier psychisch onder. Door middel
van cognitieve gedragstherapie met de persoon leren dingen op te ruimen
en weg te gooien. Ook moet de persoon leren om niet te veel nieuwe
spullen in huis te halen. Dit is een moeilijk proces.