Werk aan je zelfvertrouwen: 6 belangrijke tips

0
1416
Volwassen worden

Heb zelfvertrouwen! Een tip die je vaak te horen krijgt, maar dit blijkt in de praktijk lastig te zijn. Toch zijn er een aantal tijdloze adviezen die je sterker en assertiever maken.

Ga tot actie over

Werk aan dingen en ga ervoor. Thuis zitten en er over nadenken lost niks op. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Om dit makkelijker te maken kan je onderstaande tips in gedachten houden:
– Leef in het nu: ga doen wat je gedaan wilt hebben en ga tot actie over. Je voelt dan vaak meer emotionele rust waardoor de dingen makkelijker gaan.
– Vat het niet te zwaar op: neem dingen niet te serieus, vaak lijkt het zwaarder en beangstiger dan het is.
– Zorg dat je het echt wil: als je iets echt wilt, ben je gemotiveerd om tot actie over te gaan.

Kom je angst onder ogen

Om meer zelfvertrouwen te krijgen, zal je je angsten onder ogen moeten komen. Dit is de enige manier om aan je zelfvertrouwen te werken. Om het makkelijker voor jezelf te maken, kun je onderstaande twee tips volgen:
– Wees nieuwsgierig: Als je bang bent, bouw je vaak een muur rond jezelf. Als je nieuwsgierig bent, lijkt de wereld voor je open te gaan.
– Onthoud alle leuke dingen die je ervaren hebt en die je gemaakt hebben tot wie je bent.
– Angst is vaak gebaseerd op verkeerde interpretaties: Mensen zijn altijd op zoek naar patronen. Vaak zien we patronen naar aanleiding van een paar ervaringen waar miscommunicatie of verkeerd ingeschatte situaties een rol spelen. Neem je gedachten niet altijd te serieus en realiseer je dat dit niet altijd klopt met de werkelijkheid.

Begrijp de volgorde waarin dingen gebeuren

De eerste keer dat je iets moet doen, is dit vaak heel spannend. Maar na een paar keer wordt het steeds makkelijker en zal je je zelfs afvragen waar je ooit bang voor bent geweest. Realiseer je de volgorde van deze gebeurtenissen en houdt het uiteindelijke doel voor ogen.

Bereid je voor

Als je niet weet wat je moet gaan doen, ontstaan er vaak allerlei angstscenario’s in je hoofd. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent. Oefen die moeilijke presentatie of volg een training. Dit geeft je meer zelfvertrouwen en rust.

Fouten maken of ongelijk hebben is niet het einde van de wereld

Kom je angsten onder ogen en wees niet bang om fouten te maken. Van je fouten leer je en groei je als mens. Ook doe je ervaringen op die je anders niet op zou doen en worden je kansen op succes groter.

Weet wie je bent en wat je van je leven wil maken

Om meer zelfvertrouwen moet je weten wie je bent en wat je wilt. Ontdek wat je wilt, maak fouten en doe hier ervaring mee op. Neem de tijd om jezelf te leren kennen en dingen uit te proberen. Hierdoor ga je je minder aantrekken van wat anderen zeggen en voel je je zekerder van jezelf.