Meer bewegen op de werkvloer: zo doe je dat!

1
2856
Bewegen op het werk

Verschillende studies hebben het al aangetoond: sportende werknemers zijn minder vaak ziek dan hun niet-sportende collega’s. Bovendien zou regelmatig bewegen je humeur op de werkvloer verbeteren en zelfs een depressie en burn-out kunnen voorkomen.

Toch beweegt de helft van de werknemers onvoldoende. Uit onderzoek van TNO blijkt dat sportende werknemers minder vaak en vooral korter verzuimen dan hun niet-sportende collega’s. Dit geldt vooral voor werknemers met een zittend beroep.

Sporters met een zittend beroep verzuimden over een periode van 4 jaar gemiddeld 25 dagen korter dan niet-sporters en zelfs ruim 50 dagen korter dan werknemers die nog nooit hadden gesport. Kortom, werkgevers die beweging en een gezonde levensstijl op en rond het werk stimuleren vergroten hiermee de inzetbaarheid van hun personeel en verhogen het rendement.

Wat is voldoende beweging?

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen geeft als richtlijn:

  • 0-17 jarigen: minimaal 1 uur per dag matig intensieve lichaamsbeweging en daarnaast minimaal twee keer per week sporten?
  • 18-54 jarigen: minimaal vijf dagen per week een half uur matig intensieve lichaamsbeweging?
  • 55 jaar en ouder: minimaal vijf dagen per week een half uur matig intensieve lichaamsbeweging

Bewegen in het bedrijf stimuleren

Er zijn verschillende manieren om een gezonde levenswijze op de werkvloer en ook daarbuiten te stimuleren.

Douche en kleedruimte 
Door een douche en kleedruimte aan te bieden, maak je het voor werknemers aantrekkelijker om op de fiets naar het werk te komen. Veel werknemers willen wel, maar zien het niet zitten om bezweet achter de computer te gaan zitten. Een werknemer kan eens in de drie jaar een fiets van de werkgever krijgen. Dat hoeft de werkgever bijna niets te kosten. De Belastingdienst betaalt mee.

Fitnessruimte 
Heel aantrekkelijk is het realiseren van een fitnessruimte in het bedrijf, zodat werknemers in de lunchpauze kunnen sporten.

Gezond aanbod bedrijfskantine 
Een kleine, eenvoudige verandering is zorgen voor een gezond en gevarieerd aanbod in de bedrijfskantine.

Flexibele werktijden 
Maar ook door flexibele werktijden toe te staan, kunnen werkgevers medewerkers aanmoedigen om beweging te integreren in hun werkdag. Op de langere termijn betaalt dit zichzelf terug.

Bewegen buiten de werkvloer

Ook buiten de werkvloer kan een gezonde levenswijze worden gestimuleerd. Denk bijvoorbeeld aan een collectief abonnement/lidmaatschap bij een sportschool. Er zijn ook bedrijven die in de lunchpauze met werknemers gaan sporten in een sportschool in de buurt.

Bron: artikel – Ondernemen360.nl

1 REACTIE

  1. Mijn ervaring is dat het peseonerlsbeleid vaak niet professioneel is, vooral waar het gaat om uitvoerders die richting management gaan. Het ontbreekt aan goede begeleiding door het hogere management dat druk is met bezuinigingen en omgaan met de waan van de dag. De weg omhoog is daardoor een survival die gewonnen wordt door de politiek slimste overlevers. De medewerkers die inhoudelijk deskundig zijn, populair bij collega's en financiers en dus belangrijk voor het imago, haken hierdoor af. Doodzonde.