Een open sollicitatie versturen

1
1745

Een open sollicitatie is niet anders dan solliciteren zonder dat er concreet een vacature is. Zeker als je het goed aanpakt kan een open sollicitatie een goede manier zijn om aan een nieuwe baan te komen. Ongeveer twintig procent van de openstaande functies wordt namelijk ingevuld op deze manier.

Een open sollicitatie is niet anders dan solliciteren zonder dat er concreet een vacature is. Zeker als je het goed aanpakt kan een open sollicitatie een goede manier zijn om aan een nieuwe baan te komen. Ongeveer twintig procent van de openstaande functies wordt namelijk ingevuld op deze manier.

Veel organisaties stellen open sollicitaties op prijs omdat dit aangeeft dat de sollicitant specifiek in hun bedrijf geïnteresseerd is. Je laat blijken dat je gemotiveerd bent en initiatief toont, eigenschappen die werkgevers goed kunnen waarderen. Ook val je meer op dan wanneer er nog dertig andere mensen solliciteren. Mocht er op het moment zelf geen plek zijn, dan worden open sollicitaties vaak bewaard tot een moment dat er wel een vacature is. En misschien heb je geluk en komt er binnenkort een plekje voor jou vrij.

Netwerken

Bedenk of je iemand kent in je netwerk die jou zou kunnen helpen. Een werkgever vervult eventuele vacatures vaak het liefst via-via, omdat dit wat meer garanties biedt op succes. Stel dat je iemand kent, noem deze persoon dan ook altijd in je brief.

Pak de telefoon

Bel het bedrijf waar je zou willen werken eens op en informeer of er vacatures zijn en of ze iets doen met open sollicitaties. Je weet dan meteen of het zinvol is om te schrijven. Bovendien kun je in je brief verwijzen naar het telefoongesprek. Benut het gesprek ook om meer te weten te komen over het bedrijf.

Aan de slag

Een open sollicitatiebrief verschilt weinig van een gewone sollicitatiebrief: hij moet helder zijn, zonder taalfouten, prettig leesbaar en de juiste toon raken. Wel is een open sollicitatiebrief vaak wat lastiger om te schrijven omdat je minder houvast hebt dan wanneer je op een advertentie reageert. In een open sollicitatie moet je je uiterste best doen om duidelijk te maken wie je bent en wat je kunt, wat je motivatie is om deze functie te willen en waarom je juist bij dit bedrijf wilt werken. Dit lukt alleen als je goed weet wat je wilt en dat goed weet te verwoorden. Schrijf in geen geval een standaardbrief die er niet uitspringt.

Ook is het belangrijk om je brief positief af te sluiten. Schrijf bijvoorbeeld dat je over een week zult bellen om te vragen of er mogelijkheden voor je zijn. En doe dit dan ook. Zo laat je nogmaals je motivatie blijken. Is er op dat moment geen passend werk? Vraag dan of ze je brief in ieder geval willen bewaren.

1 REACTIE

  1. Als opleider ben ik het heaamlel eens dat je beter je energie kunt steken in de dingen waar je talent zit, dan de dingen die je van nature niet goed kunt. Toch heb je in vele rollen in organisaties los van je talent een minimumkwaliteit nodig op dingen die je niet liggen. Kwaliteit en groei worden dan denk ik voor een belangrijk deel bepaald door diegenen die de mindere kwaliteiten goed beheersen. Daar ligt denk ik het lastige en in feite een verkeerd argument om aan je zwakke' punten te werken.