Netwerken voor beginners

0
1908

Netwerken is vaak dé manier om aan interessante contacten te komen. Netwerken kun je samenvatten als het leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen. Het is hierbij geven en nemen. Ook jij helpt mensen in je netwerk aan informatie en nieuwe contacten.

In principe kun je iedereen die je kent en die een positieve indruk van jou heeft, rekenen tot je netwerk. Dit zijn dus niet alleen je (oud) collega’s, maar ook vrienden, familie, oude klasgenoten, docenten, sportmaatjes, etc. Bovendien hebben mensen uit jouw netwerk zelf ook weer een netwerk. Zo kun jij je netwerk weer uitbreiden door gebruik te maken van de contacten van anderen.

Hoe ga je te werk?

Netwerken is vaak gericht op wederzijds vertrouwen en sympathie. Netwerk daarom het liefst met mensen waar je het goed mee kunt vinden. Ook is het belangrijk om tijdens het gesprek goed te luisteren en door te vragen. Zo kun je aan een heleboel informatie komen waar jij iets aan hebt. Je eigen verhaal ken je wel, maar juist door goed te luisteren naar anderen kom je aan extra informatie. Zorg er uiteraard wel voor dat je jezelf goed hebt voorbereid en dat je in een paar zinnen kunt vertellen wie je bent en wat je doet.

Denk bij netwerken ook aan de lange termijn. Misschien kun je nu nog niets met een contact, maar over een half jaartje wel. Netwerken is sowieso meer gericht op de lange termijn. Leg daarom de lat voor jezelf niet te hoog. Door te hoge verwachtingen te hebben, zal ieder gesprek of bijeenkomst tegenvallen. En dat terwijl het juist zo belangrijk is om positief en enthousiast te zijn tijdens het netwerken.

Netwerken gaat in eerste instantie gewoon om het uitwisselen van informatie en de toegang tot contacten. Als jij degene bent die een ander geholpen heeft, verwacht hier dan niet meteen iets voor terug. Mocht jij juist degene zijn die de tips in ontvangst neemt, bedank dan deze mensen de volgende dag nog even met een mailtje.

Tips bij het netwerken

Netwerken kan overal en altijd. Congressen, workshops en andere bijeenkomsten zijn uitermate geschikt om kennis te delen. Maar ook op verjaardagen kun je interessante mensen voor jouw netwerk treffen. Pas dan alleen wel op dat je niet alleen maar aan het netwerken bent. Ook online zijn vele netwerken te vinden. Onthoud wel dat dit vaak alleen een middel is om met elkaar in contact te komen. En last but not least: onderhoud je contacten. Focus je niet alleen op nieuwe contacten, maar maak ook even tijd vrij om je bestaande contacten te onderhouden.