Terugblik op de Nationale Uitrustweek

2
1910
opruimen

Zo’n 3000 mensen hebben begin november 2010 meegedaan aan de Nationale Uitrustweek. Een flink aantal, maar dat is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders vaak vermoeid is. Het idee van de Nationale Uitrustweek komt van Meijke van Herwijnen, die via haar bedrijf Visiom mensen leert hoe zij kunnen zorgen dat ze zich goed voelen.

Meijke legt uit dat het idee ontstaan is uit het feit dat er twee grote problemen zijn in Nederland: gewichtsproblemen en vermoeidheid. “Ondanks dat we in een tijd leven dat er veel van je verwacht wordt en je daardoor misschien het gevoel krijgt dat je altijd van alles moet, is het niet normaal om continu moe te zijn. Het is belangrijk om de inspanningen met je hoofd en lichaam af te wisselen. Als je veel wilt presteren, moet je goed voor jezelf zorgen, zodat je ook kunt presteren. De valkuil die veel mensen maken is dat ze continu doorgaan met het willen presteren. Het probleem is dat je hier nooit klaar mee bent en dan word je een soort fabriek die steeds maar doorgaat. Maar ook in een fabriek heb je zonder toevoer van grondstoffen op een gegeven moment geen eindproduct meer.”

In de week voorafgaand aan de Nationale Uitrustweek kregen de deelnemers al handvaten in vorm van voorbereidingstip thuisgestuurd, zodat ze de Uitrustweek konden benutten waarvoor deze bedoeld was: uitrusten. Meijke: “Met deze week wilden we de deelnemers duidelijk maken dat als je je lekker wilt voelen, het erg belangrijk is dat je ook goed voor jezelf zorgt. We hebben gekozen voor de periode van één week, omdat dit voor de deelnemers overzichtelijk is en alle dagen erin voorkomen. De één werkt zich bijvoorbeeld helemaal over de kop op maandag, terwijl een ander problemen heeft om uit te rusten in het weekend.”

Gedurende deze week kregen de deelnemers handvaten toegereikt die hun hielpen om beter uit te rusten. Maar hoe zorg je er nu voor dat dit een leefwijze wordt? Meijke: “Tijdens de week hebben de mensen onze tips uitgeprobeerd en hebben zij aan den lijve kunnen ondervinden welke hiervan hen het meeste aanspreekt. Ik adviseer om met bijvoorbeeld één of twee tips te beginnen en dit langzaam uit te bouwen.”

De eerstvolgende Nationale Uitrustweek vindt volgend jaar plaats van 7 tot en met 13 november. Wil je niet zolang wachten? Dan kun je je ook inschrijven voor de persoonlijke uitrustweek, die je op elk gewenst moment kunt starten.

2 REACTIES