Tips om RSI te voorkomen

0
1905

De mens is niet gemaakt om acht uur per dag stil te zitten. Toch zijn er vele beroepen waarbij werknemers vrijwel de gehele dag in dezelfde houding zitten. Door het toenemende gebruik van de computer lopen steeds meer mensen het risico om RSI te krijgen.

De mens is niet gemaakt om acht uur per dag stil te zitten. Toch zijn er vele beroepen waarbij werknemers vrijwel de gehele dag in dezelfde houding zitten.

Door het toenemende gebruik van de computer lopen steeds meer mensen het risico om RSI te krijgen, maar ook kappers en bouwvakkers lopen risico door de vele kleine repeterende bewegingen die zij uitvoeren.

Erwin Speklé, hoofd van het Expertisecentrum RSI, zegt in het NRC Handelsblad: “Uit diverse onderzoeken was al bekend dat een kwart van alle werknemers ooit RSI krijgt. Het aantal werknemers dat zich ziek meldt is echter een stuk lager: circa 4000 per jaar.” Volgens Willem Hollander, voorzitter van de RSI-vereniging, speelt de economische recessie een rol. “Werknemers zijn in deze tijd als de dood om hun baan te verliezen. Ze durven zich niet ziek te melden, omdat ze bang zijn dat zij er dan bij een volgende reorganisatie uitvliegen en gaan dus gewoon door met hun werk.’”

Geen goede ontwikkeling dus, want werkdruk en stress spelen een grote rol bij RSI omdat deze leiden tot een verhoogde spierspanning. Bij RSI is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de verhoogde spierspanning omlaag brengt en dat de doorbloeding weer gestimuleerd wordt. Maar hoe doe je dit? Healthylives zet een aantal tips voor je op een rij.

1 Zorg voor voldoende beweging die geen grote inspanning van je vergt. Ga bijvoorbeeld elke dag een stuk wandelen. Beweging stimuleert de bloedsomloop en zo blijft je spierstelsel in goede conditie.

2 Probeer repeterende bewegingen en een langdurige dezelfde houding zoveel mogelijk te vermijden door te zorgen voor afwisselingen in de taken. Het fijnst is als je zoveel mogelijk je eigen werk in kunt delen zodat je zelf prioriteiten kunt stellen.

3 Neem regelmatig een pauze. Dit kan een grote, kleine of micropauze zijn.

4 Zorg ervoor dat je werkplek goed ingericht is, zodat je een goede werkhouding aan kunt nemen.

5 Speciale hulpmiddelen zoals een balmuis of een ‘gebroken’ toetsenbord kunnen ervoor zorgen dat de spierspanning verminderd wordt.