Voetmassage is gezond en stimuleert het zenuwstelsel

0
1971

Voetmassages hebben een positieve invloed op de gezondheid van mensen. Door de massage breng je de doorbloeding van bepaalde organen en lichaamsdelen op gang. Hierdoor gaan ze beter werken. Daarnaast vind je hier informatie hoe je een voetmassage moet geven.

Eigenlijk is de gehele mens door het zenuwstelsel terug te vinden in de voeten. Het zenuwstelsel van de voeten is fijn vertakt en heeft een verbinding met de rest van het lichaam. Als een voet wordt gestimuleerd door massage, geven de zenuwen in de voeten prikkels naar alle delen in het lichaam. Door de massage breng je de doorbloeding van bepaalde organen en lichaamsdelen op gang. Hierdoor gaan ze beter werken. Als je lichaam blokkades heeft – met een ziekte als gevolg – dan kan een massage deze helemaal of gedeeltelijk opheffen. Je stimuleert dus een orgaan door het corresponderende reflexpunt op de voet te masseren.

Een voetmassage geven

Wil je je partner eens echt verwennen, geef hem of haar dan een goede voetmassage. Dit doe je als volgt:

 • Gebruik olie voor de massage en verwarm de olie in je handen voordat je de voeten aanraakt. Nadat je de olie verwarmt hebt, strijk je met je handen over de voeten. De beste houding is wanneer je als gever voor de voeten van de ontvanger zit, kijkend naar het gezicht.
 • Neem de rechtervoet vast en strijk met je vingers over de enkels, maak kleine cirkeltjes. Doe dit tegelijkertijd aan de linker- en rechterkant van de voet. Met afwisselend linker- en rechterhand knijp je de voet en glijd je over de tenen van de voet af. Herhaal dit verschillende keren.
 • Plaats je handpalm plat tegen de onderkant van de voet, wrijf nu over de boog van de voet, van aan de tenen tot aan de hiel. Hou de voet aan de enkel vast met je linkerhand. Je mag hier best wat druk op uitoefenen.
 • Maak met je vingertoppen kleine cirkeltjes op de wreef van de voet. Werk naar de tenen toe, daar aangekomen laat je je vingers over de voet glijden en herbegin je deze streek.
 • Neem met je duim en wijsvinger een teen vast en glijd op en neer, doe dit met alle tenen. Nadien ga je met je wijs- of middelvinger langzaam en rustig tussen de tenen. Herhaal dit enkele keren.Je zal merken dat je partner voluit geniet!

Zelf je voeten soepel houden

Om je voeten soepel te houden en de bloedsomloop in je lichaam te bevorderen kun je elke dag voetoefeningen doen. Een aantal voorbeelden:

 • Wiebel met je tenen en spreidt ze uit.
 • Draai je voeten afwisselend in beide richtingen. Maak een grote cirkel met je grote teen, zodat deze eerst naar de grond wijst en daarna omhoog.
 • Pak met je tenen een pen van de vloer.
 • Bij vermoeide en pijnlijke benen kun je een opgerolde handdoek onder je voet houden waarbij je beide uiteinden vasthoud. Trek nu de handdoek naar je toe terwijl je het been probeert te strekken.
 • Leg een kleine bal onder je voeten en rol hem van de tenen naar de hiel en terug.
 • Nadien herhaal je alles met de linkervoet.