Ontspannen de feestdagen vieren

0
1652
feestdagen

De feestdagen betekenen voor sommige mensen een gelukkig samenzijn met vrienden en familie, terwijl het bij anderen voor veel stress zorgt. Kijk jij reikhalzend uit naar de feestdagen of krijg je bij het idee last van hartkloppingen? Met deze zes tips kun je meer plezier uit de feestdagen halen!

Bekijk voorgaande jaren

Probeer triggers die je boos of ongelukkig maken zoveel mogelijk te vermijden of te veranderen. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat je altijd ruzie krijgt met je oom, zoek dan contact met je lieve tante of reageer niet meer op zijn commentaar. Doe meer van wat wel werkt en wat je gelukkig maakt!

Leg niet teveel nadruk op cadeaus

Bij sommige families is het traditie om elkaar dure en unieke cadeaus te geven. In de eerste plaats zijn de feestdagen er echter voor bedoeld om gezellig samen te zijn met familie en/of vrienden. Kijk dus minder naar wat je krijgt en meer wat je al hebt!

Plan vooruit en doe rustig aan

Stressen op het laatste moment zorgt voor veel spanning. Probeer dus ruim op tijd te beginnen met het plannen en organiseren van de feestdagen. Wanneer iedereen nog op het laatste moment naar de winkels en de supermarkten sprint kan jij ontspannen en genieten van de rust.

Neem een time out!

Wanneer je merkt dat je gespannen of ongemakkelijk voelt, probeer dan even de rust terug te vinden door bijvoorbeeld naar het toilet te gaan of een luchtje te scheppen. Het voordeel van samenzijn met een grote groep is dat je afwezigheid minder opvalt en je ongemerkt voor een korte periode weg kunt gaan. Adem even rustig in en uit en begeef je daarna weer in het feestgedruis.

Zoek naar overeenkomsten

Tijdens de feestdagen worden alle familieleden bij elkaar gezet wat soms voor conflicten en argumenten kan zorgen. Probeer bepaalde onderwerpen tijdens de feestdagen te vermijden om conflicten te voorkomen en het gezellig te houden. Zoek naar onderwerpen waar iedereen over kan meepraten en wat minder beladen is.

Probeer teveel suiker te vermijden

Hoewel de verleidingen groot kunnen zijn, probeer toch om vooral gezond en niet teveel suiker te eten. Het is niet erg om tijdens de feestdagen iets minder streng voor jezelf te zijn dan normaal, maar sla daar niet in door. Slecht voedsel kan voor vermoeidheid en somberheid zorgen. Daarnaast kun je je schuldig en opgeblazen gaan voelen. Geniet met mate dus!

 

————————————————-

Over de auteur Psycholoog Utrecht Greetje Stomp
Drs. Greetje Stomp is eigenaar van Psychologiepraktijk Healthy Minds (Utrecht). Haar streven is om mensen te inspireren en de leuke kanten van psychologie te laten zien door op een persoonlijke, positieve en praktische wijze een oplossing te bieden bij psychische problemen. Wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje bij www.healthyminds.nl.