Grijp jij ook naar de zoetigheid in tijden van stress? Dit wordt dan waarschijnlijk veroorzaakt door de reactie van je lichaam op hormonale veranderingen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat stress bepaalde hormonen in onze smaakpapillen kan activeren, die zoete etenswaar opmerken.
Hormonen
Stress kan leiden tot een stijging van bepaalde hormonen. Deze hormonen activeren receptoren op de tong die zoete en bittere smaken proeven. Het hoogste aantal receptoren zit in de cellen die zoet proeven. In eerder onderzoek werd ook aangetoond dat stress leidt tot minder zin in zout eten, maar hier kwam in dit onderzoek niets over naar voren.
Stress
De resultaten van dit onderzoek wijzen er op dat de activatie van de receptoren veroorzaakt wordt door stress. Dit zou verklaren waarom mensen meer zoetigheid en etenswaren met veel suiker eten als zij gestresst zijn. De zoete smaak zou geactiveerd worden door de stress. De receptoren werden voornamelijk op de tong geactiveerd. Toch bleek dat er misschien ook effecten zijn op andere delen in het lichaam. Verder onderzoek is nodig om dit beter te bepalen. Er zou dan gekeken moeten worden naar de invloed van suiker en andere voedingswaren op de stofwisseling.