De invloed van hormonen op ons gewicht

4
8215

Welke invloed hebben hormonen op ons gewicht? Door middel van een overzicht van de werking van twee verschillende seksuele hormonen wordt dit duidelijk gemaakt. Deze twee hormonen zijn deels verantwoordelijk voor gewichtstoename en stemmingswisselingen.

Dit artikel is toegespitst op alleen vrouwen. Mannen hebben het voordeel dat zij geen anticonceptiepil hoeven te slikken. Hierdoor krijgen zij geen extra oestrogeen binnen.

Twee sekshormonen: oestrogeen en progesteron

Twee bepaalde hormonen beïnvloeden het leven van de vrouw vanaf de puberteit tot het einde van haar leven. Deze hormonen worden ook wel oestrogeen en progesteron genoemd. De oestrogenen worden tussen de puberteit en de menopauze aangemaakt, vanaf het begin van de cyclus tot het einde van cyclus. Progesteron wordt vanaf de eisprong tot het einde van de cyclus aangemaakt. Als er geen eisprong is, zoals bij de pil, is er ook geen progesteron.

Oestrogenen maken vet aan

De oestrogenen zijn de vrouwelijke hormonen. Ze spelen overal in het lichaam een rol en beschikken over heel veel eigenschappen (aanmaken van borstklieren, baarmoederslijmvlies, zorgen voor botbescherming en de huid). Op het gewicht hebben de oestrogenen een dubbele werking. Ze spelen een rol in de aanmaak van vet en dragen bij tot de vochtretentie. Door deze twee mechanismen kunnen ze een gewichtstoename veroorzaken als ze in te grote hoeveelheden door de eierstokken worden afgescheiden of als ze niet in evenwicht worden gehouden door progesteron. Oestrogenen hebben de opdracht om vet aan te maken, voor eventuele noodsituaties, en dit op te slaan op de dijen, buik en de billen. Je kunt het duidelijk zien tijdens de puberteit. De eierstokken beginnen oestrogenen te synthetiseren. Het meisjeslichaam verandert in een vrouwenlichaam en het vet begint zich in het onderlichaam op te stapelen.

Anticonceptie

Tijdens de puberteit gaan vrouwen veelal aan de anticonceptie. De pil bevat grotere hoeveelheden progesteron en oestrogenen wat op hun beurt zorgt voor een gewichtstoename tussen de 2 en 10 kilo. Dit is nooit officieel vastgesteld, maar uit de praktijk blijkt dit veelal wel zo te zijn. Concreet is het zo dat vrouwen door de hormonale schommelingen van de pil (oestrogenen zijn de boosdoeners) uiteindelijk maand na maand een klein beetje vet en vocht opstapelen, waardoor ze aankomen.

Conclusie

De grootste dikmakers van de pil zijn dus de verstoorde vochthuishouding en de grotere hoeveelheden oestrogenen die je lichaam eigenlijk niet aan kan. Als reactie hierop gaat je lichaam het vet opslaan op plekken waar jij het niet wilt hebben. En probeer dit vet er maar eens af te krijgen. Onderzoeken wijzen uit dat de pil officieel gezien geen invloed kan hebben op je gewicht. In de praktijk blijkt dit echter anders te zijn, veel vrouwen ervaren namelijk een gewichtstoename door gebruik van de pil. Vaak wordt een toegenomen eetlust ook de schuld gegeven van de aangekomen kilo’s.

Helaas kunnen we er dus geen duidelijke uitspraken over doen, maar naar ervaringen zijn we altijd benieuwd. Heb jij ook problemen gehad met de pil? Heb je het idee dat je ervan bent aangekomen of juist afgevallen? Deel het met ons!

4 REACTIES

  1. Ik slik al bijna 20 jaar Marvelon. Nu ben ik even een tijdje gestopt om te kijken wat het doet met mijn lijf. Ben keurig op tijd met menstrueren maar tot mijn schrik kom ik dus ZONDER pil in no-time ook aan. Ben nu 3 maanden zonder pil en met gelijk bewegingspatroon en eten, ben ik al 4 kilo bij. Hou vocht vast en zet gewoon vet aan. Voor mij dus mooi weer DE PIL!

  2. Toen ik begon met de pil ben ik juist afgevallen. Ik heb altijd Marvelon geslikt. Toen ik de pil slikte kon ik alles eten wat ik wilde en bleef keurig op gewicht. Een jaar of 4 geleden ben ik gestopt met de pil omdat ik ineens een soort zwangerschapsmaker in mijn gezicht kreeg. Ik merkte in de loop van de tijd dat ik ineens stiekem wat kilo’s zwaarder ben geworden. Ik heb altijd op mijn voeding gelet en ik viel na het stoppen met de pil maar moeilijk af. Ik heb dit eens aangekaart bij de dokter maar die zei dat dit niet kon. Nu ben ik 5 maanden geleden bevallen van een prachtige dochter en binnen no time zit ik weer ver onder het gewicht van voor mijn zwangerschap. Ik heb nog niet eens gelijnd. Ik begrijp er nu helemaal niks meer van. Heeft iemand een idee hoe dit kan? Ik heb het idee dat het echt iets met de hormonen is. Maar welk hormoon zit in de pil en maak ik nu aan tijdens het ontzwangeren dat zorgt voor mijn gewichtsafname. Ik ben bang dat als ik dat hormoon straks niet meer aanmaak weer gewoon aan ga komen.

  3. ben 1 januari van dit jaar gestopt met de pil vervanger van marvelon ben 10 kilo afgevallen en voel me ook een stuk beter heb 25 jaar de pil geslikt en was er klaar mee
    mijn menstruatie is keurig op tijd en minder heftig heb ook weer zin in sex wat al drie jaar niet meer aan de orde was
    toen ik net was gestopt met de pil had ik wel een zwaar gevoel in mijn onder buik erg vervelend maar na twee maanden was dit over
    ben blij dat ik gestopt ben alleen nu heb ik weer sex en moet mijn man condooms gebruiken dat is wel effe wennen