Spanningshoofdpijn door stress

7
3311
migraine aanval

Spanningshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die vaak terugkeert. Spanningshoofdpijn wordt gekenmerkt door een drukkend gevoel aan beide kanten van hef hoofd. De oorzaak is vaak niet te achterhalen. Soms zijn spanningen of stress op het werk een aanleiding. Of wanneer je een drukke week achter de rug hebt. Ontspanningsoefeningen in combinatie met gedragstherapie kan helpen.
Spanningshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die vaak terugkeert, zonder een neurologische oorzaak. Sommige mensen hebben dagelijks last van deze ‘gewone’ hoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt ‘chronische spanningshoofpijn’ genoemd. In tegenstelling tot wat de naam zou doen denken, wordt deze hoofdpijn niet alleen door spanningen veroorzaakt.

Verschillende vormen spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn kent twee belangrijke vormen: aanvalsgewijze spanningshoofdpijn en chronische hoofdpijn. Bij de eerste heb je af en toe last van hoofpijn, minder dan vijftien dagen per maand, maar nog altijd meer dan tien. De aanvallen duren gemiddeld zo’n half uur, maar er kunnen zich ook aanvallen voordoen waarbij de pijn een paar dagen aanhoudt. Doet de hoofdpijn zich vaker voor, dan spreken we van chronische spanningshoofdpijn.

Kenmerken spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn wordt gekenmerkt door een drukkend gevoel aan beide kanten van het hoofd, die soms gevoeld wordt als een balk boven de ogen. Heel soms kun je er misselijk van zijn, maar het over het algemeen brengt spanningshoofdpijn geen klachten als overgeven of gevoeligheid voor licht of geluid met zich mee. Je vaak kunt gewoon doorgaan met waar je mee bezig bent. Het is over het algemeen een lastige, zeurende vorm van hoofdpijn.

Uit onderzoek naar spanningshoofdpijn blijkt dat:

– 10 procent van de Nederlandse bevolking vaker dan vijftien dagen per maand last heeft van spanningshoofdpijn.
– 20 procent heeft er minimaal één keer per dag last van.
– 65 procent van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van spanningshoofdpijn.

Wat is de oorzaak van spanningshoofdpijn?

Het kan voorkomen dat iemand die vrijwel nooit last van hoofdpijn had er ineens dagelijks last van krijgt. In veel gevallen wordt ook de oorzaak daarvan niet gevonden. Een schrale troost is dat deze laatste vorm van spanningshoofdpijn vaak ook weer vanzelf verdwijnt, maar hij kan wel maanden tot jaren aanhouden.

In veel gevallen is de oorzaak niet te achterhalen. Soms zijn spanningen of stress op het werk een aanleiding of wanneer je een drukke week achter de rug hebt. Een verkeerde houding waardoor de spieren overbelast raken of slapeloosheid kunnen ook een aanleiding zijn. Maar zelfs ontspanning, na een drukke periode, kan spanningshoofdpijn veroorzaken. Juist de overgang van inspanning naar ontspanning is dan te groot geweest. Ook worden psychische oorzaken genoemd, maar dit is tot op heden niet bewezen.

Wat helpt tegen spanningshoofdpijn?

Bij mensen die last hebben van spanningshoofdpijn, waarbij de stress de aanleiding is, kunnen ontspanningsoefeningen veel goed doen. Zie ook onze ontspanningsoefeningen. Wanneer je je bewust wordt van het feit dat je spieren wel erg gespannen zijn, kan dat ertoe bijdragen dat je je veel bewuster gaat bezighouden met ontspannen. Gedragstherapie kan uitkomst bieden om bepaalde gedragspatronen te doorbreken om meer rustmomenten te creëren.

Welke medicijnen helpen tegen spanningshoofdpijn?

Bij aanvalsgewijze spanningshoofdpijn wordt vaak aangeraden eenvoudige pijnstillers te nemen, zoals bijv. paracetamol. Wie lijdt aan chronische spanningshoofdpijn kan beter van de medicijnen afblijven, omdat je ze dan zo veel en zo vaak zou moeten slikken om de constante hoofdpijn te onderdrukken, dat een medicijnverslaving op de loer ligt. In de praktijk blijkt dat je met het veranderen van de houding van je lichaam, van de levensstijl in combinatie met onstpanningsoefeningen al veel kunt bereiken.

Lees ook:

Rust in je hoofd: Tips

Stressbestendiger worden

Yoga

7 REACTIES

 1. Punt 1:Jullie zeggen dat deze hoofdpijn 2 belanrijke vormen kent, maar gaan maar in op 1 vorm. Daarnaast geven jullie aan bij medicijngebruik dat je met chronische hoofdpijn maar beter van de pijnstillers af kan blijven en dat wisseling van houding kan helpen.
  Sorry! Een advies van lik me vestje. Veel mensen die hoofdpijn en met name spanningshoofdpijn hebben moeten bij zichzelf te rade gaan of ze pijnstilling slikken. Slik je dagelijks pijnstillers, dan is de kans groot dat je hoofdpijn verminderd als je stopt met de pijnstilling, want van dagelijks pijnstillers slikken krijg je hoofdpijn. Echter zijn er helaas nog steeds mensen die niks slikken (want het helpt niet) en nog steeds hoofdpijn hebben. Geloof me, dan heb je allang van houding proberen te wisselen en niet 1 nacht!Mijn advies: Ga naar een neuroloog, of beter nog naar een gespecialiseerd hoofdpijncentrum (onder andere in Leiden te vinden). Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat daar niet altijd wat uitkomt. Gunstigheid daarvan is: Je hebt niks levendsbedreigends! Dat is veel waard!
  klote punt daarvan is: Je barst nog steeds van de koppijn. Soms kunnen pillen als triptizol helpen. Ik ben iemand met constante hoofdpijn (al 20 jaar lang). Ik heb de pech gehad dat ik een van de weinigen ben die dik wordt van dit medicijn, maar nu ik zonder zit besef ik hoe goed het werkte. Opnieuw beginnen heeft geen zin (overgewicht geeft ook meerdere andere klachten) maar er is nog een medicijn. Ga naar een goede neuroloog, pas als die zich geen raad weet moet je eens na gaan denken om te accepteren dat er voorlopig geen oplossing is.

 2. Ik loop zelf ook dagelijks met hoofdpijn en ik krijg stress van de dagelijkse hoofdpijn ipv dat de stress hoofdpijn veroorzaakt. In mijn werk gebruik ik dagelijks mijn kop en het is door de hoofdpijn gewoonweg niet vol te houden. Moet iedere dag vechten om mijn kop boven water te houden. Ik word er zo moe van en heb binnenkort een afspraak met de neuroloog. Alle lotgenoten veel sterkte toegewenst en leg je niet neer bij het feit dat alles maar op stress wordt gegooid als je huisarts het niet weet.

 3. Als je zonder pijnstilling van de hoofdpijn afwilt probeer dan eens een ontspanningsmassage van een voetzonereflextherapeute (in opleiding), wedden dat je een heel eind komt. ik ben op dit moment in opleiding en bereik al heel veel met ontspannings massage voor meer informatie kun je gewoon googelen

 4. laten we zeggen dat het voor de buitenwereld overkomt als aanstellerij, ik heb geprobeerd mijn werkgever uit te leggen dat ik hier echt niets aan kan doen, mijn zicht valt weg en toch verlangt men dat ik gewoon auto rijdt onder het motto “stel je niet aan iedereen heeft wel eens hoofdpijn en die blijven ook niet thuis” hierdoor zit ik nu echt zwaar te twijfelen moet ik deze baan opgeven ?? ik zou willen dat ze de pijn eens een week mochten voelen en dan toch moeten blijven lachen terwijl het huilen nader staat dan ht lache..
  Maar ja gewoon doorgaan en maar vriendelijk blijven en hopen dat ze eens begrijpen hoe het voelt als je dagelijks met het gevoel loopt dat je hoofd explodeerd !!

 5. Ik liep al ruim 10 jaar met hooftpijn, wel vier keer in de week. Na vele bezoeken aan de huisarts kreeg ik keer op keer medicijnen voorgeschreven, die vaak niet eens hielpen en advies om naar de fysiotherepeut te gaan. Ik begon zelf naar alternatieven te zoeken omdat ik ten einde raad was en kwam bij een Naturopath terecht, hij kwam tot de ontdekking dat mijn nek wervels scheef stonden en dit veroorzaakte mijn (spannings) hoofdpijn. Ik ben door hem gekraakt en er is acupunctuur toegepast, ik heb in totaal 3 behandelingen gehad. Dit hielp echter net als de fysio tijdelijk. Ik ben uiteindelijk uit mijn zelf op zoek gegaan naar een chiropractor toen ik zwanger was omdat ik echt niet van mijn zwangerschap kon genieten omdat ik zoveel hoofdpijn had en deze bevestigde dat mijn wervels scheef stonden waardoor er spanning op mijn rug en nek spieren stond en hoofdpijn als gevolg gaf. Zonder te liegen heb ik geen dag meer hoofdpijn gehad na de tweede behandeling bij de chiropractor (8 mnn geleden). In het begin moet je regelmatig voor een behandeling en na een tijd ga je alleen voor “onderhoud”, het wordt door de meeste verzekeringen 100% vergoed. Ik kan mijn geluk niet op en heb hierdoor mijn leven terug. Ik heb niet alleen geen hoofdpin meer maar ruimte in mijn lichaam en meer energie. Ik kan mij niet eens meer voorstellen dat ik ooit gebukt ging onder dagelijlkse hoofdpijn aanvallen.

  Ik raad het echt iedereen aan, soms is de oorzaak puur lichamelijk en het kan zo aangepakt worden. Het is zeker de moeite waard om te proberen. Ik kan niet geloven dat de oplossing zo simpel kon zijn………had ik het maar eerder gedaan.

 6. “Uit onderzoek naar spanningshoofdpijn blijkt dat:
  – 10 procent van de Nederlandse bevolking vaker dan vijftien dagen per maand last heeft van spanningshoofdpijn.
  – 20 procent heeft er minimaal één keer per dag last van.”

  Met andere woorden, als
  a = >15 dagen pijn per maand
  en
  b = 30 dagen pijn per maand
  dan
  b = 2*a ?!

  Bij mijn weten is dertig nochtans meer dan vijftien, wat wil zeggen dat b een deel van a zou moeten zijn en a dus altijd groter dan b is. Volgens mij bedoelt men dat
  a = >15 en <30 dagen pijn per maand
  maar als je wat er staat letterlijk neemt, zijn hun cijfers onmogelijk.

  Wiens lumineuze idee was het trouwens om cijfers uit een studie in dit artikel op te nemen, maar niet te vermelden uit welke studie ze komen?

  En waarom zeggen dat er twee grote vormen van deze hoofdpijn zijn, en er dan maar één uitleggen?

  Dit artikel is gewoonweg onvolledig. Niet afgemaakt. Als ik tijdens mijn schooltijd iets dergelijks zou hebben geschreven, dan zou ik een dikke onvoldoende hebben gekregen.

 7. Ik ben inmiddels 15 jaar en loop al 2 jaar rond met hoofdpijn. Sinds 1,5 jaar is t echt gewoon niet weg gegaan. Het werd het afgelopen jaar alleen maar erger. Ondertussen loop ik al 1 jaar in t ziekenhuis waar ze niks hebben gevonden. Ik word van t kastje naar de muur gestuurd en niks helpt. Me kinderarts denkt ondertussen dat ik alles verzin en schuift het maar weer eens op stress. Me neuroloog begon ookal over (spier)spannings hoofdpijn en werd door verwezen naar fysio. Na paar maanden daar geweest te zijn, heb ik t opgegeven. Daarna door verwezen naar Mensendieck en een pschyoloog. Bij deze twee loop ik nu, maar ik ben bang dat dit ook tot geen oplossing bied. Ik blijf ondertussen zitten in 3mavo vanwege teveel ziekte. Ik word beperkt in alles wat ik doe en wat ik wil doen.

  Ik hoop dat iemand die dit ook heeft gehad of hebt. Misschien iets weet wat ik kan doen.

  Geen enkele pijnstiller helpt.

  Ik beschrijf me hoofdpijn als een zeurende pijn bij me slapen en bij me voorhoofd.