Tips om je verkoudheid te bestrijden

0
1243

De herfst gaat vaak gepaard met verkoudheid. Bij verkoudheid zijn de ademhalingswegen besmet met een virus.

De herfst gaat vaak gepaard met verkoudheid. Bij verkoudheid zijn de ademhalingswegen besmet met een virus. In principe is het een onschuldige ziekte die vanzelf weer overgaat.

Er bestaan vele soorten verkoudheidsvirussen. Op het moment dat je conditie verminderd is, bijvoorbeeld door oververmoeidheid of slechte voeding, ben je extra vatbaar voor besmetting. Hoewel blootstelling aan kou, toch en vocht niet direct een verkoudheid veroorzaken, kan het wel je weerstand verminderen, zodat het virus toch een kans krijgt.

Het is onmogelijk om een verkoudheid te voorkomen, maar je kunt natuurlijk wel het risico op besmetting zoveel proberen te voorkomen, door goede hygiënische maatregelen te nemen.

1. Gebruik in plaats van de ouderwetse stoffen zakdoek, papieren zakdoekjes en gooi deze na één keer gebruiken weg.
2. Houd je hand voor je mond bij het hoesten en niezen en was de handen regelmatig.
3. Was ook de kranen en deurklinken regelmatig om verdere verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan.
4. Zorg voor een goede luchtvochtigheid en ventilatie in de leefomgeving.
5. Vaak en krachtig snuiten prikkelt het slijmvlies in je neus. Bovendien zorgt het ervoor dat besmet slijm in de voorhoofdsholten en oren kan komen. Daarom is het beter om je neus niet te hard te snuiten. Beter nog is het om je neus op te halen. Wil je toch je neus snuiten? Gebruik dan een tissue, druk één neusgat dicht en snuit zachtjes door het andere neusgat. Snuit daarna het andere neusgat.

Ook is het belangrijk om je weerstand op peil te houden. Met deze tips geef je je weerstand een oppepper, zodat je sneller van het verkoudheidsvirus af bent.

1. Drink voldoende. Veel drinken houdt de gezwollen slijmvliezen vochtig. Warme damp van thee is goed tegen het vastzittende slijm in je neus en keel. Vergeet ook niet om veel water te drinken zodat je je lichaam goed gehydrateerd wordt. Overtollig slijm kan zo snel en gemakkelijk worden afgevoerd. Ook helpt water om de afvalstoffen in je lijf af te voeren.
2. Slaap voldoende. Een nachtrust van minimaal acht uur versnelt je herstel. Probeer eventueel een powernap in je schema op te nemen.
3. Vermijd sigarettenrook. Het irriteert je slijmvliezen en vertraagt het herstel.
4. Zorg voor frisse lucht. Droge, warme lucht droogt de slijmvliezen uit. Bovendien zijn ruimtes waar de verwarming lekker staat te loeien, ideale broedplaatsen voor het verkoudheidsvirus.
5. Eet gezond om je weerstand weer op peil te krijgen en te houden. Heb je weinig eetlust? Denk dan bijvoorbeeld eens aan (kippen)soep of salades.