Vermijd stress door te bewegen en je emoties te uiten

2
2177

Piekeren en stress zijn energievreters. Er zijn duizenden boeken volgeschreven hoe je dit kan voorkomen. Hieronder vind je een aantal tips die in de basis werken. Mocht stress aanhouden, dan is het verstandig een arts te raadplegen


Piekeren
en stress zijn ongezonde energievreters. Er zijn duizenden boeken volgeschreven hoe je dit kan voorkomen. Hieronder vind je een aantal tips die in de basis werken. Mocht stress aanhouden, dan is het verstandig een arts te raadplegen:

  • Beweeg: een goede manier om van stress af te komen is frequent bewegen/sporten. Dit haalt de spanning letterlijk uit je lijf en geeft geestelijke rust
  • Uit je emoties: het is goed om over je emoties te praten en ze te uiten. Opkroppen is een belangrijke reden van stress. Het erkennen en accepteren van je gevoelens is vaak een belangrijke eerste stap. Een simpele tip om je emoties te uiten (en ze gemakkelijker los te laten) is om ze op te schrijven.
  • Relativeer: Je zit in een denkpatroon en kan het niet loslaten. Dat is een belangrijk moment om even afstand te nemen van je probleem en het brede kader te zien. Vaak pieker je over zaken die nooit gaan voorvallen en als ze voorvallen is het vaak lang niet zo erg als dat het lijkt.
  • Je best doen is goed genoeg: De eeuwige drive naar beter en het opleggen van irreele doelen geeft ons veel stress. Probeer te accepteren dan je een mens van vlees en bloed bent en dus ook fouten mag/moet maken. De enige eis die je jezelf kan stellen is dat je je best doet. Commit je hier aan in plaats van een veel te hoog gesteld doel. Laat perfectie gaan.
  • Verzet je zinnen: zoek afleiding met nieuwe hobby’s, maak lange wandelingen, ga een dagje naar de sauna. Stap in ieder geval even uit je ‘keurslijf’ en ervaar dat positieve gevoel.
  • Leer nee te zeggen: makkelijker gezegd dan gedaan, echter zeker op het moment dat je stress ervaart is het essentieel orde op zaken te stellen en zaken die de druk verhogen te minimaliseren. Nee zeggen is overigens beter dan zaken half doen. De persoon tegen wie je nee zegt weet in ieder geval waar hij/zij aan toe is.
  • creĆ«er piekermomenten: maak met jezelf de afpraak dat je op een bepaald moment op de dag een aantal minuten piekert en dat je het vervolgens los laat. Maak ook de afspraak nooit te piekeren in de slaapkamer, dit is een plaats voor rust en ontspanning. Je zult zien dat het maken van dit soort afspraken en er daadwerkelijk naar leven goed voor je kunnen werken.

Zware emotionele zaken als het overlijden van familieleden is een verhaal van een andere orde. Over dit onderwerp zijn veel goede boeken geschreven die je bij het rouwproces kunnen helpen.

2 REACTIES

  1. Je kinderen voelen dat je niet goed in je vel zit,vraag hulp aan je fam,of vrienden of ze je willen helpen en ga anders zelf hulp zoeken bv je huisarts die kan je doorverwijzen naar iemand die daar voor geleerd heb, maar ga zeker hulp zoeken als je hier niet uitkomt
    sterkte jees