Iedereen kent het geluid van snurken. Snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing in de luchtweg in het traject tussen de ingang van de neus (neusgaten) en de stembanden. Bij mensen die snurken is soms de neusholte te nauw, maar meestal betreft het een vernauwing achter de huig (dat is de overgang van de neus- naar de keelholte) of het gebied in de keelholte áchter de tong (zie in de tekening het ovale gebied).
Door deze vernauwing ontstaat er bij het inademen een onderdruk in de keel waardoor het zachte gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen worden en gaan trillen; dit veroorzaakt het snurkgeluid.
Wie snurkt?
Snurken komt voor op alle leeftijden en neemt toe met de leeftijd, maar op oudere leeftijd snurken meer mensen en is het snurkgeluid harder. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt ten gevolge van ophoping van vetweefsel; de doorsnee van de luchtweg wordt hierdoor kleiner. Bovendien worden slijmvliezen, net als de huid, op oudere leeftijd slapper, zodat zij makkelijker kunnen gaan trillen.
Ongeveer één op de tien kinderen snurkt. Op volwassenen leeftijd snurkt ongeveer één op de vijf mannen en één op de tien vrouwen elke nacht. Meestal ontstaat snurken tussen het dertigste en veertigste levensjaar. In sommige families komt snurken veel voor en begint dan meestal rond het twintigste jaar; dit ligt waarschijnlijk aan een erfelijk bepaalde nauwe keelholte.
Wat voor omstandigheden bevorderen het snurken?
Het snurken wordt bevorderd door omstandigheden die het deel van de luchtweg tussen de neusingang en de stembanden nauwer maken. Deze omstandigheden zijn:
– Slapen op de rug; hierdoor zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren.
– Een van nature lang en vrij slap zacht gehemelte en huig.
– Verslapping van de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong door oververmoeidheid en door ouder worden. Ook alcohol en bepaalde medicijnen (slaapmiddelen, kalmerende middelen) verminderen de spanning in deze spieren waardoor ze verslappen.
– Voortdurende irritatie van de keel door roken of brandend maagzuur (ten gevolge van een breuk in het middenrif) kan de wand van de keelholte verdikken en de doorgang nauwer maken.
– Overgewicht. Hierbij worden ook de wanden van de keelholte dikker.
– Vergrote keel- en/of neusamandel. Dit komt vooral bij kinderen voor.
– Een te nauwe neusholte oftewel neusverstopping door zwelling van het neusslijmvlies (bij verkoudheid en allergie), door poliepen (dit zijn met vocht gevulde uitstulpingen van het neusslijmvlies) of door scheefstand van het neustussenschot, waardoor een te lage luchtdruk ontstaat in de keelholte bij het inademen.
Zijn er leefregels om snurken te voorkomen?
Met bepaalde maatregelen kunt u mogelijk het snurken verminderen:
– Vermijd alcoholgebruik vanaf twee uur voor het slapen.
– Gebruik geen zware maaltijd vlak voor het slapen.
– Stop met roken.
– Streef naar een goed lichaamsgewicht door gezond te eten en voldoende te bewegen.
– Zorg voor een regelmatig leefpatroon, waarbij eventuele slaap-middelen en kalmerende middelen niet meer nodig zijn.
Hoe kun je vaststellen waardoor snurken wordt veroorzaakt?
– De kno-arts zal allereerst vele vragen stellen aan de patiënt en zijn of haar partner om er achter te komen of er factoren zoals roken, alcoholgebruik, medicijngebruik of gewichtstoename aanwezig zijn die het snurken kunnen verklaren. – Ook zal worden gevraagd naar met name neusverstoppingsklachten en keelklachten.
– De kno-arts zal ook de neus en keel uitgebreid onderzoeken, waarbij vaak met een flexibele endoscoop (kijkbuisje met diameter van 4 mm) de binnenkant van de neus en de keel tot aan de stembanden wordt bekeken, om zo te beoordelen waar vernauwingen aanwezig zijn.
– Soms zullen ook allergietesten en röntgenfoto’s worden gemaakt.
Voor meer informatie: www.kno.nl
Bron: www.kno.nl
Wat een toestand om te moeten stoppen met snurken en dat alles terwijl je er zelf geen last van hebt. 🙂 Wat dacht je van een gros oordoppen voor de bedgenoot. Is zo gehaald en zo ingeplugd en allebei lekker slapen. Succes!
hallo allemaal ,
een reactie over de oordoppen . mijn vriend snurkt elke nacht zodra hij zijn kussen ziet begint het al . en niet zachtjes nee de buurvrouw hoort het zelfs die kwam op een dag naar me toe en zei ik hoor iemand bij jullie elek nacht snurken dus dat heb ik hem verteld en hij heeft er schijt aan ..
maar goed ik oordopppen gekocht nou ik ga je nu vertellen HET WERKT NIET!!! .
heb verschillende oordoppen gehad van de goedkoopste tot de duurste geen van allen
maar ja hij wil er ook niet voor naar de dokter .. hij vind het onzin . nu heb ik het opgenomen en morgen laat ik het hem horen .
wie weet er een ander iets op een oplossing. ik zeg ff op de zij liggen helpt niet want ook al slaapt hij op zijn kop dan nog snurkt hij . helllp me ik slaap bij na niet meer en oke heb nu slaapmiddelen maar goed he dat is ook niet altijd goed voor je
heb alles geprobeert van snurk pleisters en sprays aan toe , nu wil k dat hij dus een operatie ondergaat wie weet of dat werkt ???
of heeft iemand anders dus de oplossing
Jaa weetje ik snurk zelf ook en ik ga logeren en mijn nichtjes kunnen er niet tegen. Dat vindt ik zelf heel vervelend
Bren , ik kan je de hand schudden , het gaat hier al precies hetzelfde …elke nacht gebroken nachten omdat mijn man snurkt , zijn het nu de kinderen niet die ervoor zorgen dat ik niet slaap maar mijn man, gelukkig heb ik hem zover gekregen om een afspraak te maken bij de kno arts…..want apart slapen als oplossing op mijn 36ste is geen optie!!! dus heb ik onlangs een bommetje laten barsten…ik heb nl ook al van alles geprobeert, goedkope oordopjes tot dure dopjes en daar werd ik helemaal gek van! hij heeft ook verschillende dingen geprobeerd, silence neus en keelspray heeft hem tijdelijk goed geholpen, misschien is dat nog iets om te proberen ??? en als ie dat niet wil moet je hem maar voor een keuze zetten…..hij eruit of jij eruit , misschien gaat ie dan inzien hoeveel last jij er echtvan hebt!!!
succes !!!