Een goede zonnebril?

0
3594
zonnebril

Een zonnebril zorgt bij zon voor goed zicht, staat mooi en beschermt uw ogen. Tijdens de vakantie op straat kunt u allerlei zonnebrillen kopen, maar tegenwoordig ook bij een opticien. Het is belangrijk niet alleen een modieuze, trendy bril te kiezen maar ook op de bescherming die de zonnebril biedt te letten.

Bij het uitzoeken van een zonnebril is het belangrijk om op deze punten te letten: kies de kleur glazen die je veilig laat zien,  let op 100% UV-bescherming, en laat een bril goed afpassen.

Bescherming

De UV-straling van de zon kan schadelijk zijn voor zowel de ogen van kinderen als die van volwassenen en leiden tot oogziektes als staar. Het dragen van een goede zonnebril beschermt uw ogen tegen deze schadelijke straling. Of een zonnebril voldoende bescherming biedt, kunt u zien aan het UV 400-label en de juiste CE-normering (kies voor een normering van tenminste CE3: dit betekent dat de zonnebril een lichtabsorptie biedt van minimaal 75%). Kies een montuur waarbij zo min mogelijk licht langs het montuur in uw ogen valt.

Kinderogen

Ook voor kinderen is het beschermen van de ogen tegen UV-straling belangrijk. Sommige kinderen moeten wennen aan het dragen van een zonnebril, andere vinden het direct prettig. Alle aandachtspunten voor een zonnebril die gelden voor volwassen gelden ook voor kinderen. Voor heel jonge kinderen zijn er zonnebrillen met een hoofdbandje waardoor de bril goed blijft zitten. Betrek uw kind bij de keuze van de zonnebril, des te groter is de kans dat uw kind de bril met plezier draagt.

Comfortabel

Wel eens deukjes gehad in uw neus na het dragen van een (zonne)bril? Dat betekent dat de bril niet goed op uw gezicht en neus is afgepast. Bij het afpassen van de bril wordt de bril zo gevormd en gebogen zodat deze nergens knelt en op de juiste punten rust. Dit afpassen is vakwerk en bepaalt in hoge mate het draagcomfort. Laat uw zonnebril dus goed afpassen en zo nodig ook bijstellen wanneer het draagcomfort in de loop van de tijd is afgenomen (als de ‘deukjes’ bijvoorbeeld weer terugkomen!).

Op sterkte

Bent u brildragend of heeft u contactlenzen, dan kunt u ervoor kiezen om in het zonnebrillenmontuur van uw keuze glazen op sterkte te laten zetten. Deze glazen op sterkte kunnen in zeer veel kleuren worden gemaakt. Ook kan in deze gekleurde glazen een kleurverloop worden aangebracht. Hierdoor kunt u juist van uw zonnebril op sterkte iets bijzonders en unieks laten maken. Houdt u liever uw gewone bril op, dan kan de opticien voor u een zonneclip of voorhanger verzorgen of een zonnebril die u over uw gewone bril heen kunt zetten.

Mooier

Een goed gekozen model zonnebril voegt iets toe aan uw uiterlijk. Bij een lang gezicht past bijvoorbeeld een montuur dat in de breedte accent geeft. Sommige ontwerpen zijn tijdloos zoals de pilotenbril maar veel ontwerpers zorgen er ook voor dat hun collectie mooi aansluit bij de trends in de kledingmode. Probeer en pas verschillende stijlen, vormen, kleuren en materialen… en schroom niet u goed te laten adviseren.

Glazen

De kleur van de brillenglazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft geen effect op de mate van UV-bescherming. De kleuring van het glas beïnvloedt wel uw kleurwaarneming en de mate waarin u contrast ziet. Met welke kleur u het prettigst kijkt is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar ook afhankelijk van de felheid van het zonlicht en de activiteit die u onderneemt. Sommige kleuren zijn meer geschikt dan andere om bijvoorbeeld mee auto te rijden of te sporten. U kunt ook voor glazen kiezen met een polarisatiefilter. Dit filter zorgt ervoor dat schitteringen die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld water of een nat wegdek worden onderdrukt.

Zonnebril_Ray-Ban_Lente2014_NUVO
Zeker weten dat u een goede zonnebril koopt?

In een NUVO erkende optiekwinkel kunnen deskundigen u goed informeren over de benodigde bescherming. Optiekwinkels die het NUVO Keurmerk voeren bieden u drie belangrijke zekerheden die in samenwerking met de Consumentenbond tot stand zijn gekomen: gediplomeerde opticiens, veilig aanbetalen en onafhankelijke geschilafhandeling. U vindt in deze winkels dus deskundige medewerkers die u kunnen helpen bij het kopen en afpassen van uw zonnebril. Wilt u weten welke optiekwinkels in uw omgeving het NUVO Keurmerk heeft? U kunt deze zoeken via: www.zonnebrilinfo.nl/ledenzoeker.php