Wat weet jij van suiker?

0
3216
Suiker

Wist jij dat er in hartige snacks suikers zitten? Wist jij dat er in vleeswaren en melk suikers zitten? Nee? Dan ben je niet de enige. Ongeveer zeventig procent van de Nederlandse bevolking is zich hier niet bewust van. Ook weten zij niet wat voor invloed suikers op je gebit kunnen hebben.

Suiker

Veel Nederlanders verzorgen hun gebit niet goed. Ze poetsen weinig of te slecht en gaan niet op regelmatige basis naar de tandarts voor controle. Ook zijn zij niet op de hoogte van de hoeveelheid suiker die in voedsel zit en die zij dus dagelijks opnemen. Door suiker kan de infectieziekte cariës ontstaan. Een groot deel van de mensen krijgt hier mee te maken.

Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend Nederlanders. Eenderde van de Nederlanders poetst minder dan twee keer per dag zijn tanden en de meeste poetsbeurten duren minder dan de twee minuten die tandartsen aanbevelen. Ook denken veel mensen dat suikers alleen in snacks en zoetigheden zitten. Zij weten niet dat er in bijvoorbeeld melk en vleeswaren ook suikers zitten.

Bacteriën veroorzaken cariës. Deze bacteriën worden gevoed door de suikers die in ons eten en drinken zit. Hierdoor ontstaan suikerzuren die gaatjes kunnen veroorzaken. Zelfs mensen die goed voor hun gebit zorgen, hebben een kleine kans op het krijgen van gaatjes door de inname van suiker. Dit risico wordt echter wel sterk verlaagd door een goede gebitsverzorging.