Hoe vaak gezicht wassen?

3
2685

Voor tieners met hun actieve hormonen en pas volgroeide zweetklieren, en voor anderen met een vette huid kan het een voordeel zijn om zich vaak te wassen. Het houdt de talgklieren onder controle. Maar als je – zoals de meeste volwassenen – een droge huid hebt, kun je ook te schoon zijn, een zonde die de gezondheid van je huid kan bedreigen.

Hoe kan wassen ongezond zijn? Tijdens het wassen verwijder je vuil en vet van de huid door de hoornlaag – de bovenste huidlaag – lichtjes af te schrapen. Die schade, hoe miniem ook, volstaat om de mogelijkheden van de huid om water tegen te houden en natuulijke oliën te produceren te beperken. De lagere vochtigheid kan leiden tot een droge huid die kan breken en kwetsbaar is voor infecties en ziekten.

De oplossing? Was jezelf minder vaak, voorzichtiger en minder grondig. Met andere woorden: neem minder vaak een bad. Schakel over van een bad op een douche – tijdens het douchen worden minder natuurlijke oliën van de huid verwijderd. Wrijf niet te hard over je huid en gebruik geen warm water. Dat verwijdert ook natuurlijke oliën. Houd de temperatuur zo laag als dragelijk is. En voel je niet je niet verplicht om je elke keer helemaal in te zepen. Het zou moeten volstaan om alleen zeep te gebruiken voor de lichaamsplooien.

Wij raden de volgende tips aan om je gezicht te wassen:

Droge huid
Was je gezicht een keer per dag als je een droge huid hebt, liefst ’s avonds. Spoel ’s morgens gewoon het vuil van de nacht weg. Gebruik warm water in plaats van heet water. Heet water droogt de huid uit omdat het natuurlijke olien verwijdert.

Vette huid
Was je gezicht vaker als je een vette huid hebt. Gebruik een milde zeep en water. Als je geen tijd hebt om je te wassen, gebruik dan een samentrekkend product zonder alcohol. Dat verwijdert vet van de huidoppervlakte en vernauwt de porien. Onthoud dat zulke middelen de talgproductie niet afremmen, ze verwijderen alleen het vet dat zich op de huid bevindt. Gebruik geen schurende zepen.

Combinatiehuid
Als je een combinatiehuid hebt, was je gezicht dan vaak met een milde zeep om overtollige talg te verwijderen. Je kunt de vette huid behandelen met een samentrekkend middel en droge plekken kun je verzorgen met een licht vochtinbrengend product.

Spoel je grondig af na het wassen totdat alle zeepresten – en dus ook het vuil en de bacteriën – verdwenen zijn.

3 REACTIES

  1. en wat als ik nou elke dag sport? als ik niet douche ga ik stinken! is trouwens sauna /stoombad ook goed tegen de droge huid? ik ben 17 en heb erg droge huid omdat het zo droog is heb ik ook laast van allemaal kleurverschil zegmaar en puntjes en puistjes enzo 😛 dik klote.