Gerstekorrel verwijderen

29
44020

Een gerstekorrel ziet eruit als een wit korreltje dat net onder de huid zit. Gerstekorrels ontstaan door verhoorning van de huid en te weinig vocht. Hierdoor raken je talgkliertjes verstopt.

Gerstekorrels zitten voornamelijk in het gezicht en dan met name in en om het ooglid. Soms verdwijnen ze vanzelf weer. Als dit niet het geval is, kun je de gerstekorrel het beste laten verwijderen door de schoonheidsspecialist. De schoonheidsspecialist prikt met een steriel naaldje het stukje huid boven de gerstekorrel open zodat deze er eenvoudig uitgehaald kan worden. Zelf deze korreltjes weghalen is niet verstandig, want daar kun je littekens aan over houden.

Gerstekorrels voorkomen

Gerstekorrels in zijn geheel voorkomen is lastig. Wel kun je natuurlijk zorgen dat je de kans op gerstekorrels vermindert. Dit kun je doen door je huid goed te hydrateren. Rondom je ogen kun je gebruik maken van een oogcrème.

Ook je huid regelmatig scrubben helpt goed om de dode huidcellen te verwijderen. Het probleem bij gerstekorrels is alleen dat deze vaak op en rond de ogen voorkomen. En het scrubben van die huid is zeker niet aan te raden. Wat je wel kunt doen is zorgen dat je vochtgehalte op peil blijft door minimaal 1.5 liter water per dag te drinken. Zo zorg je ervoor dat je het vochtgehalte van binnenuit op peil houdt.

29 REACTIES

 1. Dat vind ik een goede vraag, min dochter is 7 en heeft ook gerstenkorreltjes op de wangen.
  Geen idee wat we er kunnen doen. voor een schoonheidsspecialiste lijkt het me nog wat aan de vroege kant. Iemand anders een (humane en kindvriendelijke)oplossing???

  Alvast bedankt!

 2. Het is geen eng karweitje met een naald hoor! Prima zelf thuis uit te voeren;

  Naald ontsmetten en vervolgens het gerstekorreltje open maken en het witte eruit halen. Er blijft een klein wondje van enkele millimeters over. Goed schoonmaken met jodium en na een dag of twee zie je er niks meer van. Vrijwel pijnloos, want er zit geen gevoel in de gerstekorrel.

  Succes!

 3. ik ben zelf schoonheidsspecialiste en het makkelijkste om deze te verwijderen( daar heb je wel een beetje ervaring voor nodig), je neemt een scalpel mesje ( dat ook voor pedicure gebruikt wordt) en jemaakt een minuscuul sneetje aan de zijkant van de bobbel, eigelijk gebruik je enkel het puntje van het mesje. dan kan je deze gemakkelijk uitpitsen. met een naald kan dat evengoed, zie enkel dat je niet te hard duwt zodanig dat de naald er te diep in zit. voor kinderen zou ik deze ook aanraden, er is geen andere manier om deze te verwijderen.als ze er goed zijn uitgeduwd is de kans klein dat deze terug komt.
  hopelijk heb ik iemand kunnen verderhelpen….

 4. Na enig zoeken op google heb ik een advies opgevolgd. Ik heb een redelijk grote (1mm) gerstekorrel verwijderd door een ontsmette naald (in de vlam houden en af laten koelen) in de bovenste huidlaag te steken, een stukje omhoog te trekken en de gerstekorrel uit te knijpen.
  Het is een pijnlijke behandeling en ik raad aan om het niet zelf te doen maar door iemand die je ermee vertrouwt. Een schoonheidsspecialiste of dokter vind ik voor 1 of 2 gerstekorrels per jaar niet nodig.
  Zorg wel dat je het minuscule wondje vervolgens ontsmet met jodium.
  Een pincet kan handig zijn bij het uitknijpen.

 5. Ik ben gister met mijn dochter van 10 naar de schoonheidsspecialist geweest om een aantal gerstekorrels weg te laten halen.
  Het was best pijnlijk voor een kind van 10 zeker rondom de ogen.
  maar nu gaan we iedere 4 weken naar haar terug en wordt er iedere keer een paar van die witte monstertjes verwijderd.
  Het inprikken met een naald vond mij dochter niet pijnlijk maar wel het uitknijpen ervan.

 6. Hi Paul,

  Goed idee om even naar de schoonheidsspecialist te gaan om je gerstekorrel te laten verwijderen! Ik weet niet waar je de korrel hebt, maar je kunt er op bepaalde plekken lelijke littekentjes aan over houden als je het verkeerd doet.

  De handeling bij de schoonheidsspecialist stelt ook echt niets voor!

 7. Ik heb er zelf regelmatig last van en heb geen zin om iedere keer naar de schoonheidsspecialist te gaan. Als je er vaker last van hebt, gewoon de eerste keer even goed kijken hoe het professioneel wordt weggehaald. Daarna kun je de gerstekorrel prima zelf verwijderen. Gewoon een naaldje goed schoonmaken met alcohol en naast het gerstekorreltje de huid voorzichtig open prikken en je drukt hem zo naar buiten.

 8. Zelf ben ik 13 jaar en heb ik er behoorlijk veel rondom mijn ogen, mijn moeder zei laatst al dat ik echt even naar de schoonheidsspecialiste moet gaan. Ik stoor me er vreselijk aan, net een soort van mini-puistjes, blegh. Ik ga echt z.s.m. naar de schoonheidsspecialiste!

 9. Ik heb ook erg veel gerstenkorrels op mijn oogleden, heb ze 1 keer laten verwijderen (deels) bij een schoonheidspecialiste maar dit was erg pijnlijk, het uitknijpen dan.

  Heeft iemand idee of dit misschien aan de schoonheidsspecialiste kan liggen? Want ik hoor ook van veel mensen dat ze het helemaal niet pijnlijk vinden.

  • Het is gelukt mijn gerstekorrel te verwijderen. Ik vond het een raar gevoel maar het is me gelukt! Ik hoop dat het niet terug komt.

 10. Ik heb een gerstekorrel bij de lijn zegmaar van mijn oog waar mijn onderwimpers zitten, het zit erg in de weg en mijn make up wordt er lelijk van! Het doet pijn, omdat de korrel dus de hele tijd in mijn oog zit, niet ernaast. Ik durf geen risico te nemen om het te prikken met een naald, al helemaal omdat ik echt allergisch ben voor pijn. Ik wacht nog 2 dagen, als ie dan niet weg js.. wat moet i dan toen?

 11. Heb er zeker rond elk oog wel 25, sinds kort ga ik ervoor naar de schoonheidsspecialist, maar ze zitten er al járen. Vind het prikken zelf niet pijnlijk, maar het uitknijpen/duwen ervan wel! Ben echt niet kleinzerig, maar nadat er aan elke kant 5 zijn verwijderd begint het toch erg pijn te doen en rood te worden.

  Mensen die geen pijn hebben, hebben geluk.. Maar die hebben er denk ik een stuk minder en die zitten er dan nog niet zo lang denk ik…