Nat scheren met scheermesjes

3
27041

Nat scheren met scheermesjes is beter voor de huid, werkt grondig en is hygiënisch. Problemen als een geïrriteerde huid of snijwondjes kunnen voorkomen worden wanneer je de huid voorzichtig behandelt. 

Zo ga je te werk bij nat scheren:

1. De huid inweken

Droge baardstoppels kunnen zo hard zijn als koperdraad. Wie direct begint te scheren, verwondt zichzelf gemakkelijk. Je hoeft je baard niet voor te behandelen als je jezelf direct na het douchen scheert. Voor sommige huidtypen is het echter beter voor het douchen te scheren. Probeer maar eens uit wat voor jou het beste is.

Nadat je je gezicht grondig gereinigd hebt, masseer je de baard met warm water of leg je ongeveer 2 minuten een heet washandje op je gezicht. Daarna droog je voorzichtig je gezicht af. Hierdoor wordt het baardhaar zachter en buigzamer. Tegelijkertijd gaan de poriën openstaan, het haar komt een eindje naar buiten en kan gemakkelijk diep worden afgeschoren.

Lees ook:

2. De baard inzepen

Welk scheermiddel je kiest, is afhankelijk van je eigen voorkeur. Elk product heeft zo z’n voordelen:
– Schuim uit een spuitbus voelt lekker zacht aan en is gemakkelijk in het gebruik. Je kunt je relatief snel scheren.

– Gel glijdt over het algemeen nog beter, vooral omdat het beter ingesmeerd wordt.

– Scheerzeep op -crème die met een scheerkwast grondig in de baard is gemasseerd, zorgt ervoor dat zelfs de dikste baard gemakkelijk kan worden geschoren, zonder daarbij de huid te irriteren. Deze ‘klassieke’ scheermiddelen zijn vooral geschikt voor de gevoelige en/of droge huid.

– Veel scheermiddelen – of het nu schuim, gel of zeep is – bevatten antibacteriële bestanddelen en vette en kalmerende substanties (bijvoorbeeld kamille en aloë vera), die een kalmerende invloed hebben op de frisgeschoren huid (lees eerst het etiket).

– Probeer eens het scheermiddel uit de geur- of verzorgingslijn die je doorgaans gebruikt.

– Bij een gevoelige of geïrriteerde huid kun je het beste milde, ongeparfumeerde producten gebruiken (laat je eventueel voorlichten).

Ga zorgvuldig te werk en neem de tijd. Dan wordt je baardhaar optimaal voorbehandeld, kun je jezelf zonder problemen scheren, blijft je gezicht langer glad en heb je maar af en toe een nieuw scheermes nodig. Masseer het scheermiddel goed in en laat het bij een stevige baard 3 tot 5 minuten inwerken. Zolang heeft het haar nodig om uit te zetten. Intussen kun je rustig koffie drinken, je nagels knippen of nog een beetje wakker worden.

3. Doelbewust en grondig scheren

Als je consequent in de groeirichting van de haren scheert, blijft je gezicht mooi. In plaats van tegen de richting in te scheren, om ook de kleinste stoppels mee te pakken, kun je problematische plekjes beter grondig inzepen en de huid goed strakzetten, dat werkt prima. In geval van twijfel gebruik dan een nieuw mesje. Bovendien moet je proberen te vermijden dat je jezelf snijdt, door het mesje niet te dicht op de huid te drukken en het tussendoor wat vaker in heet water af te spoelen, zodat het schoon blijft.

Wat eerst scheren?
Een slimme vent scheerst eerst die plekken waar de stoppels het beste meegeven: eerst de wangen, dan de hals en het laatst de bovenlip en de kin. Op die manier hebben weerbarstige stoppels wat langer de tijd om in te weken.

De huid spannen
Voordat je de huid scheert, trek je hem strak tegen de groeirichting van de haren in. Profs raden aan daarbij de vrije hand te gebruiken in plaats van je hals en je kaken te verrekken. Als je de huid zo strak spant, glijdt het mes er zonder problemen overheen, het blijft niet zo gauw hangen en je voorkomt eventuele verwondingen. Bovendien gaan de baardharen rechtovereind staan en komen ze een eindje naar buiten, zodat je ze goed diep kunt wegscheren.

4. Behandeling na het scheren

Als je klaar bent met scheren, spoel je alle zeepresten goed af met lauwwarm water, zodat je huid niet geïrriteerd raakt. Een flinke plens koud water tot slot geeft een heerlijk gevoel.

Het is een misverstand dat aftershave lekker moet prikken. Aftershave moet de beschermende zuren in de huid weer helpen opbouwen, infecties voorkomen, de geopende poriën weer sluiten en de huid verfrissen en dus zeker niet irriteren.

Er is in intussen een keur aan aftershaves op de markt die paassen bij de meeste parfums voor mannen. Belangrijk is dat je een product uitzoekt dat pas bij jouw huidtype.:

– Klassiek scheerwater (aftershave) bevat een hoge dosis alcohol en is geschikt voor de vette en stevige huid.

– Aftershave-gels zijn zachter en geschikt voor de normale huid.

– Mannen met een gevoelige en/of droge huid kunnen het beste aftershave-balsem of -lotion gebruiken.

– Speciaal voor de geïrriteerde huid zijn vette producten zonder alcohol, maar met kalmerende stoffen als aloë vera en kamille ontwikkeld. Ze bevatten geen geur- en conserveringsstoffen.

In principe geldt de regel: als aftershave prikt, zit er te veel alcohol in voor jouw huidtype. Met een mild product dat vochtinbrengende werkzame bestanddelen bevat en weinig alcohol doe je een veilige keus. Als de huid na het scheren toch nog gespannen aanvoelt, gebruik dan een extra vochtinbrengende crème.

Bron: Verzorgingsgids voor mannen, Astrid Wronsky.

3 REACTIES