Sneeuwblindheid (lasoog, fotokeratitis) is een vorm van hoornvliesontsteking die ontstaat doordat het oog te veel wordt blootgesteld aan (ultraviolet) fel licht.
Skivakantie
Vooral wintersporters en bergbeklimmers lopen veel risico als ze hun ogen niet voldoende beschermen. Het sneeuwoppervlak weerkaatst een grote hoeveelheid UV-stralen. Hierdoor kan het oog beschadigen. Er ontstaan kleine puntvormige brandwondjes op het hoornvlies
Klachten bij sneeuwblindheid
Meestal 8 tot 12 uur nadat iemand te lang aan het UV-licht is blootgesteld ontstaan de eerste klachten. De eerste klachten zijn: Het gevoel dat er een zandkorrel in je oog zit en tranende ogen.
Meer klachten:
- Veel knipperen
- Krampachtig gesloten ogen
- Pijnlijke ogen
- Rooddoorlopen ogen
- Lichtschuwheid
Behandeling
Bij ernstige klachten is het verstandig om een arts te raadplegen. Het geeft vaak wat rust om het oog met een (natte) doek even af te dekken. Voor de genezing is dit echter niet nodig, maar het geeft rust en voorkomt dat je aan je oog gaat zitten.
Het hoornvlies geneest vaak binnen 1 à 2 dagen vanzelf. Blijvende schade aan de ogen komt bijna niet voor. Wanneer je pijn hebt kan een paracetamol helpen.
Draag geen contactlenzen zolang je nog klachten hebt.
Sneeuwblindheid voorkomen
Tijdens de wintersport is het belangrijk om een goede zonne- of skibril (met EU-keurmerk en vermelding van UV-filter) te dragen. Zorg ervoor dat de glazen groot genoeg zijn en dat het uv-licht niet via de zijkanten van de bril alsnog je ogen bereiken.
Lees ook:
–Ontspannen op wintersport, dat doe je zo
–Beschermt jouw zonnebril voldoende?