Schone oren

2
1921
gehoorverlies

Oorsmeer klinkt als een vies goedje, maar niets is minder waar. Je gehoorgangen hebben juist oorsmeer nodig om gezond te blijven. Oorsmeer dient er namelijk voor om de zuurgraad van je oren op peil te houden en biedt je oren een zelfreinigend mechanisme. Zonder oorsmeer zou je veel vatbaarder zijn voor allerlei ontstekingen.

Oorsmeer klinkt als een vies goedje, maar niets is minder waar. Je gehoorgangen hebben juist oorsmeer nodig om gezond te blijven. Oorsmeer dient er namelijk voor om de zuurgraad van je oren op peil te houden en biedt je oren een zelfreinigend mechanisme. Zonder oorsmeer zou je veel vatbaarder zijn voor allerlei ontstekingen. Oorsmeer beschermt bijvoorbeeld tegen vocht, vuil, stof en insecten. Ook weert het schadelijke schimmels en bacteriën.

Vies imago

Een nuttig goedje dus, dat zou je met alle reclames voor oor reinigers niet verwachten. De makers van deze producten omschrijven oorsmeer vaak als een vieze substantie, maar vertellen er niet bij dat je oren niet zonder deze gelige substantie kunnen. Bovendien maken je oren zichzelf schoon. De gehoorgangen worden onder andere gereinigd doordat het oorsmeer droogt tot korreltjes en vanzelf wordt afgestoten.

Wattenstaafje

Soms heb je geen zin om te wachten tot de korreltjes vanzelf worden afgestoten en is het verleidelijk om met een wattenstaafje diep je oor in te gaan. Mocht je deze behoefte hebben, wees dan altijd heel voorzichtig en zorg ervoor dat je alleen zichtbaar oorsmeer weghaalt. Ga niet de gehoorgangen in, want de huid hier is heel teer en kan gemakkelijk beschadigen. Ook vergroot je de kans op een oorontsteking. Daarnaast duw je het smeer juist vaak verder het oor is, waarna het er niet meer op een natuurlijk wijze uit kan. Bovendien krijgen de kliertjes in je oren het signaal door om juist meer oorsmeer te produceren.

Verstoord evenwicht

Soms kan het evenwicht in je oren verstoord zijn. In dat geval kun je wel tijdelijk een oorspray gebruiken om het oorsmeer te verzachten. Pas wel op als je een gaatje hebt in je trommelvlies. Het vervelende hiervan is dat je dit zelf niet altijd weet. Heb jij last van overtollig oorsmeer? Overleg dan eerst met je arts of een spray in jouw geval wel zinvol is. Ook kan de arts dan gelijk controleren of er geen sprake is van een propje die de gehoorgangen blokkeert. In dat geval kan de arts je oren gelijk uitspuiten. Ga in geen geval zelf aan de slag.

Lees ook:
Flapoorcorrectie
Gehoorschade tegengaan

2 REACTIES