Soorten zeep om de huid te reinigen

1
3290
zeep

Zeep weekt afval los van de huidoppervlakte, houdt het afval vast en laat het in een suspensie overgaan in het water. Hier volgt een lijst van de belangrijkste categorieen van beschikbare zepen.

Alle soorten zeep zijn emulgators. Dat betekent dat ze zich binden aan zowel water- als vetmolecules. Op de huid weken zepen het afval af los van de huidoppervlakte, houden het vast en laten het in een suspensie overgaan in het water. Het schuim en de luchtbellen helpen daarbij. Ze tillen vuil en vet op van de huid zodat ze gemakkelijk weggespoeld kunnen worden. Hier volgt een lijst van de belangrijkste categorieen van beschikbare zepen.

Traditionele zepen

Echte zeep wordt gemaakt van dierlijke en plantaardige vetten en kan mensen met een droge huid irriteren. Harde, witte zepen dien men aanprijst als zuivere zepen, worden gemaakt van olijfolie. Traditionele zepen zijn geschikt voor het gezicht en het lichaam.

Detergenten- of schoonheidsrepen

Deze reinigingsmiddelen zijn geen zeep omdat ze meer gemaakt zijn van synthetische detergenten dan van traditionele vetten. Laat je niet afschrikken door de term detergenten. Deze producten zijn in het algemeen mild. Als je thuis hard water hebt (water rijk aan mineralen), hebben detergentenrepen een bijzonder voordeel: ze reageren niet op de minerale zodat zich geen zeepvlies vormt, een lelijke film die de huid van gevoelige mensen kan irriteren. Detergentenrepen zijn te gebruiken op het gezicht en het lichaam.

Antibacteriele repen

Elke zeep doodt bacterien op de huid, maar antibacteriele zepen verlagen het aantal bacterien nog een beetje meer. Deze zepen doden bacterien en verwijderen vuil. Daarom zijn ze een goede keuze als microbes aeen rol spelen, bijvoorbeeld nadat u met rauw vlees hebt gewerkt, voor je contactlenzen aanraakt of als je contact hebt gehad met iemand die verkouden is. Op het lichaam doden ze ook de bacterien die verantwoordelijk zijn voor de lichaamsgeur. Je kunt de zepen gebruiken op het lichaam en het gezicht.

Transparante zepen

Deze zepen zijn gemaakt van vet en glycerine (een heldere vloeistof die bestaat uit een combinatie van water en vet). Sommige mensen met een droge of snel geirriteerde huid kiezen voor deze zeep. Maar het is niet bewezen dat ze milder is dan andere zepen, alhoewel ze duurder is. Transparante zepen kun je gebruiken op het lichaam en het gezicht. Ze smelten sneller en schuimen niet echt.

Geneeskrachtige zepen

Gebruik zepen die samenegesteld zijn voor specifieke huidaandoeningen alleen op advies van een dermatoloog, omdat ze meestal andere huidtypes irriteren en schade toebrengen. Daarom zijn veel geneeskrachtige zepen alleen verkrijgbaar via recept.

Deodorantzepen

Deodorantzepen doden de bacterien die voor de lichaamsgeur zorgen. De meeste deskundigen raden het gebruik van deze bijtende zepen op het gezicht af.

Zodra je een blijkbaar geschikt reinigingsmiddel gekozen hebt voor je huidtype, test het dan om zeker te zijn dat je op het juiste spoor zit. Als je huid langer dan een kwartier nadat je je gewassen hebt gespannen aanvoelt, is je zeep te agressief. Probeer een milder merk en ga na of je je niet te vaak vast.

Lees ook:

1 REACTIE