Vochtinbrengende creme maakt de huid gezond

0
3042

Als je huid gespannen en strak aanvoelt, wordt het tijd om een vochtinbrengend middel te gebruiken. Dit maakt de huid gezonder.Bij de meeste kinderen en tieners is zoiets niet nodig. Voor de meeste mensen is het nuttig als ze ouder zijn dan twintig, als hun huid begint uit te drogen door de ouderdom.

Ook als je je vaak moet wassen zal een vochtinbrengende creme de gevolgen bestrijden die regelmatige wasbeurten hebben op de huid van de handen en het lichaam.

Vochtinbrengende cremes maken de huid gezonder omdat ze verhinderen dat de huid water loslaat. Water houdt de huid zacht en soepel. Zonder water wordt de hoornlaag droog en onveerkrachtig. Als de huid dan gerekt wordt (bijvoorbeeld over een knokkel), breekt de broze hoornlaag, waardoor de levende huidlagen eronder bloot komen te liggen en de weg vrij is voor infecties – en ook voor pijn en ongemak.

Je kunt vochtinbrengende cremes gebruiken op het gezicht, de handen en het lichaam. Je verkrijgt het beste resultaat als je het middel vlak na het wassen aanbrengt, wanneer de huid nog vochtig is. Dat voorkomt niet alleen verdamping, waardoor de huid meer water vasthoudt en dus zachter en soepeler wordt, maar maakt ook tijdelijk de rimpels glad.

Er bestaan twee types vochtinbrengende middelen. De gewoonste bevatten was en olien die het vocht in de huid vasthouden. Recenter ontwikkelde middeltjes bevatten ingredienten die men kent als humectanten. Humectanten, zoals ureum, hyaluronzuur, ceramiden en melkzuur, trekken vocht uit diepere weefsels naar de huidoppervlakte . Deze nieuwere middeltjes kunnen als basis olie of water hebben. Onthoud wel dat vochtinbrengende middelen geen vocht in de huid brengen. Dat kunnen ze niet – de huid is waterdicht.

Welk product moet je kiezen?
De rekken bij drogisterijen en supermarkten staan vol vochtinbrengende middeltjes. Hoe moet je kiezen?

Denk ten eerste aan je huidtype en aan de lichaamsdelen die het snelst droog worden. En zoek ten tweede naar een product dat de poriën niet verstopt. Dat is een voordeel, welk huidtype je ook hebt. Een vochtinbrengende creme kan gemaakt zijn op basis van water of van olie.

Maar let op, sommige producten die zichzelf aanprijzen als olievrij bevatten substanties die technisch gesproken geen olie zijn, maar zich wel zo gedragen. Laat een paar druppels op je handpalm vallen om te bepalen of een product echt gebaseerd is op olie of op water. Als de vloeistof snel verdwijnt of opdroogt zonder een filmpje achter te laten, is het gemaakt op basis van water. Zulke producten moet je in principe schudden voor gebruik. Als het product niet opdroogt of een glanzend filmpje achterlaat, is het gemaakt op basis van olie.

Houd rekening met de volgende suggesties

Droge huid
Als je een droge huid hebt, gebruik dan regelmatig een vochtinbrengende creme. Je moet het misschien vaker gebruiken in de winter omdat het koude weer problemen met een droge huid kan verergeren.

Vette huid
Als je een vette huid hebt, gebruik dan vochtinbrengende middelen op basis van water.

Combinatiehuid
Als je een combinatiehuid hebt, zul je misschien merken dat de droge en vette zones van je lichaam varieren van seizoen tot seizoen en dat zelfs de vette huid ruw en droog kan worden in de winter. Vochtinbrengende middelen op basis van water zijn waarschijnlijk het best voor u.

Lees ook:

Functies huid
Hierdoor wordt je huid te snel oud
De huid en de zon