Iedereen heeft er weleens mee te maken: een bloedneus. Het bloed dat uit je neus stroomt is helder- of donkerrood van kleur en is soms wat samengeklonterd. In de meeste gevallen is het slechts één neusgat dat bloedt. Bloedneuzen komen redelijk vaak voor en zijn over het algemeen ongevaarlijk.
In je neusslijmvlies zitten vele kleine bloedvaatjes. Wanneer hier een scheurtje in komt ontstaat er een bloedneus. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je hard niest, in je neus peutert of wanneer je een tik tegen je neus krijgt. Ook een wondje in je neus, een ontsteking van het neusslijmvlies of een te droog slijmvlies kunnen leiden tot een bloedneus. Vaak ontstaat een bloedneus ook zonder aanwijsbare reden. En in een enkel geval is een bloedneus het gevolg van een onderliggende aandoening zoals een verkoudheid, griep of bloedarmoede.
Blijf rustig
Om de bloeding te stoppen moet je allereerst rustig gaan zitten en voorzichtig je neus snuiten. Daarna knijp je ongeveer tien minuten je neus dicht. Dit doe je vlak onder je neusbeen, waar het zachte deel van je neus begint. Buig hierbij lichtjes je hoofd voorover. Adem rustig door je mond. In de meeste gevallen zal de bloedneus na een aantal minuten vanzelf overgaan.
Een bloedneus is over het algemeen geen reden tot doktersbezoek. Pas wanneer het bloeden na tien minuten nog niet over is of wanneer je regelmatig last hebt van een bloedneus, is het aan te raden om contact op te nemen met je dokter. Ook wanneer je duizelig bent of moeite hebt met ademhalen is het verstandig om een arts raad te plegen.
Als je een bloedneus hebt gehad is het beter om grote overgangen van koud naar warm even te vermijden. Verder kun je je neus tot ongeveer een uur na het bloeden beter niet snuiten.