Kaalheid bij vrouwen

0
1753
kaalheid bij vrouwen

Bij mannen is kaalheid een veelvoorkomend probleem. Hier kijkt niemand meer van op en dit is een normaal verschijnsel. Kaalheid bij vrouwen komt minder vaak voor, maar ook vrouwen kunnen last krijgen van dunner wordend haar en haar dat volledig uitvalt.

Haren

Je hebt op je hoofd ruim 100.000 haren. Elke hoofdhaar groeit zo’n twee tot vijf jaar. Hierna stopt de haar moet groeien en gaat losser in het haarzakje zitten. Daarna valt de haar uit en ontstaat een nieuwe haar in het haarzakje. Gelukkig zijn wij niet zoals andere dieren en verliezen wij ons haar niet in één keer. Dagelijks verliezen we ongeveer vijftig tot honderd haren. Er is dan nog niks aan de hand.

Haaruitval

Pas als je haar met plukken tegelijk uitvalt, moet je je zorgen gaan maken. Het is verstandig om dan een bezoek aan de huisarts te brengen. Haaruitval bij vrouwen verloopt vaak volgens een ander patroon dan bij mannen. Waar bij mannen de eerste inhammen bij het een kalende kruin of het voorhoofd beginnen, begint de haaruitval bij vrouwen vaak midden op het hoofd. Een haar die dan uitgevallen is, komt vaak dunner terug. Dit proces zet door en uiteindelijk zal de haar helemaal niet meer aangroeien.

Oorzaak

Haaruitval kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Haaruitval kan ontstaan door ernstige stress, ijzertekort, medicijngebruik, verlies van gewicht en huid- en haarziektes. Ook kan haaruitval na een bevalling of gedurende de overgang voorkomen. Dit wordt dan veroorzaakt door hormonale veranderingen. Ook kan kaalheid erfelijk bepaald worden. Als er haaruitval in de familie voorkomt, heb je hier ook meer kans op. Naast deze oorzaken waar je vaak weinig aan kan doen, kan je het haar ook zelf beschadigen. Verven, veelvuldig kammen en permanenten kunnen je haar brozer maken en af laten breken. Ook kan je haar uitvallen door het te strak in te vlechten en het als het ware daardoor uit te trekken.

Als je haarverlies door medicijnen of ziekte veroorzaakt wordt, kan het haar vaak weer terugkomen. Ook als gewichtsverlies de oorzaak is, kan je haar terugkomen door het gebrek aan bepaalde voedingsstoffen of vitamines weer op peil te krijgen. Als het haar echt niet meer terugkeert, kan je kiezen voor een haartransplantatie of haarwerk.