Haar en gezondheid

0
2058
kaalheid bij vrouwen

Kan je haar je iets vertellen over je gezondheid? Bepaalde medicijnen en ziektes kunnen je haar beïnvloeden. Soms is het echter een kwestie van beter voor je haar en je hoofdhuid zorgen.

Roos

Roos jeukt en vaak schaam je je ervoor. Roos is echter niet schadelijk voor je gezondheid. Het beste kan je een anti-roosshampoo gaan gebruiken. Als dit niet helpt, moet je contact opnemen met je huisarts. Als de roos vettig en geel is, kun je last hebben van seborrhoïsch eczeem, een schilferige huidaandoening. Ketoconazol werkt hier het beste tegen. Dit is verkrijgbaar als zalf en als shampoo.

Haaruitval

Elke dag verlies je ongeveer honderd haren. Er hoeft niets ernstigs aan de hand te zijn als je opeens meer haaruitval hebt. Een shock, zoals een bevalling, operatie, stress of medicatie, kan tot gevolg hebben dat je haar in de rustfase blijft. Het haar valt dan na enkele maanden alsnog uit. Het lijkt dan ineens met bosjes uit te vallen. Dit groeit meestal weer snel aan. Als dit niet het geval is, kan je het beste contact met je huisarts opnemen.

Plaatselijke kaalheid

Je immuunsysteem pakt per ongeluk je haarfollikels aan en dit veroorzaakt plotselinge haaruitval en daarmee plaatselijke kaalheid. Vaak krijg je één of twee kale plekken. Dit is niet schadelijk, maar psychologisch gezien vaak wel vervelend.

Zon

Je haar kan droog en broos worden door te veel zon. Het kan dan gemakkelijk breken. Als je dun haar hebt, heb je kans dat je een zonnesteek oploopt. Het is aan te raden om een hoofddeksel te dragen en haarverzorgingsproducten met zonnebrandmiddel te gebruiken.

Dieet

Een crashdieet kan haarverlies veroorzaken. Je haar heeft onder andere ijzer, vitamine A en proteïne nodig om gezond te blijven. Bij een crashdieet krijg je vaak te weinig van deze voedingsstoffen binnen. Je haar ziet er dof en futloos uit en je haargroei wordt belemmerd.

Grijs

Grijs haar hoeft niets te zeggen over je gezondheid. Wanneer je grijs wordt, is meestal genetisch bepaald en heeft niet altijd met je leeftijd te maken. Vroegtijdig grijs worden kan te maken hebben met schildklierproblemen, bloedarmboede of een tekort aan vitamine B12.

Styling

Sterk aan je haar trekken, wat gebeurt bij het maken van een vlecht of paardenstaart, kan de haarwortels beschadigen en zorgen voor haaruitval. Ook haarstukjes en hairextensions kunnen extra druk veroorzaken en tot haaruitval leiden. Door het te veel stylen van je haar, wordt je haar zwak. Dit kan door je haar te vaak te borstelen of te föhnen. Dit beschadigt de buitenste laag van je haar en maakt je haar droog en dof. Dit is meestal geen permanente haarbeschadiging en is daarom op te lossen door je haar af te knippen.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen haaruitval veroorzaken. De haargroei komt meestal terug als je stopt met de medicijnen. Lees daarom altijd goed de bijsluiter en vraag je arts naar de eventuele bijwerkingen.